Míst ve školkách je málo. Obce situaci řeší různě

Jižní Morava – Málo míst ve školkách. Neustálý problém, se kterým se potýká stále víc obcí a měst. Situaci řeší různě. V Drásově na Brněnsku budou předškoláci docházet na faru. V Kunštátě na Blanensku se o děti, na které nezbylo místo ve školkách, starají ženy na mateřské dovolené, učitelky v důchodu či pracovníci firemní školky. Naopak v Rakousku mají prázdno. A tak volná místa nabízejí Čechům.

V Drásově letos nedostalo ve školce místo pětatřicet dětí. Rodiče si ale nemusí prodlužovat dovolenou. Vedení městyse se podařilo vyřešit problém okamžitě. Konkrétně za tři týdny. Během těch postavili místní řemeslníci a dobrovolníci školku v přízemí fary.

„Přestože kapacita drásovské školky je devětaosmdesát míst, museli jsme odmítnout desítky dětí. Po obci se začaly šířit negativní nálady, maminky se obávaly, že nebudou moci nastoupit do práce. Rozhodli jsme se proto uzavřít krátkodobou smlouvu o pronájmu s drásovskou farností,“ uvedla starostka Drásova Martina Bočková (nez.).

Nájemní smlouvu podepsali v Drásově dvacátého srpna. Už tento týden v pondělí do ní poprvé zamířili předškoláci. „Vystřídalo se tady asi dvanáct stavebních a řemeslných firem. Pracovali ve dne v noci,“ dodala Bočková. Ačkoliv by se mohlo zdát, že městys situaci vyřešil, není to tak. Fara je pouze dočasné řešení. Do roka musí postavit další, větší školku.

Málo míst vyřešila firma

Podobný problém museli řešit i v Kunštátě na Blanensku. Tam doposud s velkým počtem dětí pomáhalo místní občanské sdružení. O předškoláky se staraly například ženy na mateřské dovolené či učitelky v důchodu. Ani to ale pro uspokojení všech žadatelů o místo ve školce nestačilo. V Kunštátě proto vznikla třetí školka. Zřídila ji místní firma.  

„Především je určena pro naše zaměstnance. Umístit do ní děti mají ale možnost i maminky zaměstnané ve firmách v okolí Kunštátu,“ řekla ředitelka školky Šárka Neničková. Aby děti školka přijala, musí zaměstnavatel dané ženy souhlasit například s auditem zaměřujícím se na rovné příležitosti v podniku. Od letošního podzimu bude do nové školky docházet celkem šestnáct dětí.

O podmínkách přijetí do firemní školky hovoří Šárka Neničková (zdroj: ČT24)

V Brněnské městské části Ořešín situaci s překročenou kapacitou školky vyřešili doslova bleskově. Z nových prostor se děti mohly těšit už za jeden den. Vedení Ořešína se totiž novou budovu rozhodlo postavit z modulů, které je možné opětovně přemístit či rozložit. Kdyby tedy zájem o školku v budoucnu poklesl a nenašla by jiné využití, stavbaři ji mohou odstranit stejně rychle, jak ji postavili. 

Opačný problém mají v rakouském Mitterretzbachu, kde ve školce zůstávala volná místa. Rozhodli se je proto nabídnout českým dětem. Už dva roky tak mnozí rodiče vozí potomky každý den za hranice.

„Líbil se nám nápad, že by spolu mohly do školky chodit děti, které od sebe v podstatě bydlí pár kilometrů. Neuvažujeme o tom jako o výuce jazyků. Spíš je to přirozené prostředí, kde se děti z obou zemí mohou více potkávat,“ řekla Kateřina Kafková, matka jednoho z dětí, které do rakouské školky dochází.

Mnohým rodičům se líbí to, že děti budou do života vybaveny rovnou dvěma jazyky. Ve školce mají speciální postup, jak němčinu děti naučit. „Zaměřujeme se na to, aby jedna osoba byla spojená s jedním jazykem. To znamená, že já mluvím česky a moje kolegyně německy. Když nám děti nerozumí, tak to buď ukážeme, nebo namalujeme,“ popsala postup učitelka Jana Nováková.

Hovoří učitelka Jana Nováková (zdroj: ČT24)