Nejohroženější druh vyder je k vidění ve Zlíně

Zlín – Pauta a Tarabu. Názvy znějící jako tichomořské ostrovy. Tato exotická jména ovšem nesou dva noví obyvatelé zlínské zoologické zahrady. Dva samce vydry obrovské si chovatelé přivezli z Německa. Zlínská zahrada je jediná v České republice i na Slovensku, kde návštěvníci mohou nejohroženější druh vyder spatřit.

Z Německa dovezli vydry už před několika týdny. Až tento týden si je ale návštěvníci mohli poprvé prohlédnout. V pátek je chovatelé vypustili do nové expozice. Dostat samce ven ale nebylo tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Přemlouvání zabralo desítky minut. Nakonec museli ošetřovatelé použít malé lsti a vydry do venkovního výběhu nalákali až s pomocí rybí návnady. „Musíte mít velkou zásobu ryb, protože jedna taková vydra zkonzumuje okolo tří nebo čtyř kilo ryb denně. Ona by toho zvládla sníst i víc, ale musíme je trochu hlídat,“ upozornil zoolog Pavel Shromáždil.

Mluví Pavel Shromáždil (zdroj: ČT24)

I když vypadají noví obyvatelé zahrady neškodně, musí být ošetřovatelé neustále ve střehu. Ve volné přírodě si totiž dovolí i na kajmany nebo anakondy. „Vydry mají strašně rády ryby, takže když je neseme, dáváme si pozor, kde stojíme, aby nás nekously,“ dodala ošetřovatelka Eva Šlosarčíková. V přírodě jsou ale největším nepřítelem vyder obrovských právě lidé. Zvířata jsou totiž často terčem lovců, které láká jejich kožešina. 

Dobrou zprávou pro samce je, že by se v budoucnu ve svém novém výběhu mohli dočkat dalšího obyvatele. Vedení zoo totiž plánuje pořídit i samici.  

Vydra obrovská

Vydra obrovská obývá sever a střed Jižní Ameriky. Vyskytuje se především v blízkosti řek. Tento druh vydry je největším z lasicovitých. Měří jeden až jeden a půl metru. Může vážit i více než třicet kilogramů. Živí se především rybami a kraby. 

Zdroj: www.wikipedie.cz