V Luhačovicích vyhlásili vesnici roku. Cena poputuje na Strakonicko

Luhačovice - Řepice na Strakonicku. Tak zní letošní vítěz soutěže o titul Vesnice roku, který byl vyhlášen o víkendu na mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku. Slavit ale může i Morava. Na druhé příčce se umístila obec Tvarožná Lhota z Hodonínska. Vloni uspěla vesnice spjatá s učitelem národa Janem Amosem Komenským, Komňa na Uherskohradišťsku. Cílem soutěže je podpořit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova.

„Překvapení je slabé slovo. Přiznám se, že jsem to vůbec nečekal,“ reagoval na vyhlášení starosta vítězné obce Martin Vysoký. Podle jeho slov ve vítězství obce nevěřil kvůli silné konkurenci. Ačkoliv Řepice uspěla ve většině hodnocených položek, starosta si nejvíc váží aktivity místních lidí. „Nejcennější na obci jsou lidé, kteří tam žijí,“ dodal starosta. 

Slavit ale může i Morava. Na druhém místě totiž skončila téměř tisícová obec Tvarožná Lhota na Hodonínsku, která se nachází čtyři kilometry od Strážnice. Třetí příčka patřila obci Křižánky z okresu Žďár nad Sázavou. Celkem se letošního ročníku soutěže zúčastnilo celkem 278 obcí ze třinácti krajů. Do celostátního kola mohla ovšem za každý kraj postoupit pouze jedna obec. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajských kolech. Do celostátního kola pak za každý kraj postupuje jedna vesnice. Vítěz získá na aktivity v obci dva miliony korun. 

Co se hodnotí?

  • koncepční dokumenty
  • společenský život
  • aktivity občanů
  • podnikání
  • péče o stavební fond a obraz vesnice
  • občanská vybavenost
  • inženýrské sítě a úspory energií
  • péče o veřejná prostranství
  • přírodní prvky a zeleň v obci
  • péče o krajinu
  • připravované záměry
  • informační technologie obce

zdroj: www.vesniceroku.cz

Loňská vesnice roku Komňa slaví úspěchy i letos. Spolu se středočeskými Ratiměřicemi, které zvítězily v roce 2010, postoupila do evropské soutěže o vesnici roku. Na jaře ji tak navštívili evropští komisaři a stejně jako jejich čeští kolegové hodnotili vzhled vesnice či zapojení místních obyvatel do života v obci. Výsledky evropské soutěže budou vyhlášeny příští týden v rakouském Langeneggu. Do evropské soutěže se mohou přihlásit všechny obce členských států, které sdružuje Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice.

Loňský vítěz

V loňském roce se stala vítězem obec Komňa, která leží ve střední části Bílých Karpat. První písemná zmínka o této obci pochází už z roku 1261. Název obce vešel do obecného povědomí zejména díky učiteli národa Janu Amosi Komenskému, jehož příjmení je s Komňou trvale spojeno. Ten má v obci památník. V soutěži uspěla obec například kvůli místním slavnostem, ochotnickému divadelnímu souboru, moderní školce či fungující infrastruktuře.

Zdroj: www.vesniceroku.cz, www.komna.cz

Cílem soutěže je vyzdvihnout aktivity vedení obcí i jejich obyvatel. Poprvé soutěž v roce 1995 vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR. Později se do soutěže zapojilo i Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zemědělství či Svaz obcí ČR.