Ostravská opera zahajuje sezónu českou premiéru La Wally

Ostrava – Opera Národního divadla moravskoslezského zahajuje sezónu mimořádným počinem. Jako vůbec první divadlo v Česku nastudovalo vrcholné dílo italského verismu – operu La Wally Alfreda Catalaniho, která měla světovou premiéru v La Scale před 120 lety.

Tato dramatická opera, která se odehrává v drsném prostředí hor, se hraje zřídka i ve světě. Není to však proto, že by to nebyl titul přitažlivý. O opaku svědčí, že vedení divadla získalo pro hlavní role pěvce mezinárodního renomé.

Autor, méně známý současník Giacomo Pucciniho, si vybral námět zasazený do Tyrolska kolem roku 1800.  Dcera tamního sedláka Wally odmítne sňatek, do kterého ji nutí otec. Raději opustí rodnou vesnici a začne žít v horách. Předtím se zamiluje do mladíka ze sousední vsi Giuseppe Hagenbacha.

Wally ztvárnila jedna z nejuznávanějších českých operních pěvkyň Eva Urbanová. „Po této roli jsem opravdu toužila. Před několika lety mi řekla Renata Scotto, se kterou jsem se právě připravovala na Toscu v Metropolitní opeře, že bych byla ideální představitelka Wally. Věděla jsem jen, že ta opera existuje, ale nikdy jsem ji neslyšela. Hned jsem si běžela koupit cédéčko s mou oblíbenou interpretkou a poté jsem utíkala i pro klavírní výtah této opery. Nečekala bych, že nabídka jednou přijde právě z Ostravy,“ vyprávěla Urbanová, která v posledních letech zpívá v Ostravě pravidelně.

PodobněLa Wallynadchla šéfa opery a dirigenta Roberta Jindru. „Opera je to strhující, hudba naprosto spontánní, energická, dramatická, melodická. Má všechny atributy úspěšné opery. Problémem je, že je po všech stránkách těžká pro interprety a má trochu zvláštní námět,“ uvedl Jindra. Dodal, že závěr, kdy milenci skončí pod lavinou, je vůbec nejkurióznější v dějinách opery. „Je těžké to udělat tak, aby to nebylo směšné,“ připustil Jindra. Zdůraznil, že by nebylo možnéLa Wally uvést bez toho, aniž by se jim podařilo zajistit kvalitní obsazení. Na ostravském jevišti se budou ve dvou alternacích střídat špičkoví operní pěvci. V hlavních rolích to bude dvojice Urbanová a Ginaluca Zimpieri a vynikající sopranistce Olze Romanko bude partnerem argentinský tenorista Gustavo Porta.

OperouLa Wallypokračuje ostravské divadlo v objevném uvádění neotřelých a kvalitních operních titulů, které jsou nepřízní osudu zapomenuté. „Věřím, že La Wally bude objevem nejen pro českého diváka a že to bude, i díky skvělému obsazení a nastudování, událost operní sezóny u nás,“ řekl ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

Premiéry budou 20. a 21. září. Během roku divadlo chystá 12 repríz.