Jak v uplynulých čtyřech letech pracovali zastupitelé pro Zlínský kraj?

Zlín – Už za necelý měsíc určí voliči nové složení krajských zastupitelstev. Česká televize se proto rozhodla podívat na to, jak současní zastupitelé v uplynulých čtyřech letech pracovali pro Zlínský kraj. Kdo je s prací v zastupitelstvu a ve výborech na štíru, a kdo je naopak premiantem? Statistiku o docházce zastupitelů poskytl tiskový odbor zlínského hejtmanství.

Olga Sehnalová (ČSSD) kloubila práci zlínské zastupitelky a europoslankyně. Podobně jako v případě její stranické kolegyně z jižní Moravy Zuzany Brzobohaté se ukázalo, že práce v regionu a v Bruselu se příliš skloubit nedá. I Sehnalová se stala největší absentérkou, chyběla na víc než polovině jednání zastupitelů. Reakcí Sehnalové na statistiku je, že v letošních krajských volbách se rozhodla stejně jako Brzobohatá nekandidovat.

Plnou třetinu jednání zasklily další dvě zastupitelky, které vedle regionů zaměstnává také politické angažmá v Praze. První z nich je ministryně kultury Alena Hanáková (STAR a nez.). Stejné procento neúčasti má i senátorka Hana Doupovcová (ČSSD). Jak svým voličům vysvětluje neúčast ve výši 33 procent? „Pokud jsem tam nebyla, tak jsem měla jiné pracovní povinnosti. Jednací dny v Senátu a krajského zastupitelstva jsou vždy plánovány na středy, takže tam došlo ke kolizi. Do tohoto krajského zastupitelstva už kandidovat nebudu,“ hájila se Doupovcová.

Pětice největších absentérů ze zlínských zastupitelů

1. Olga Sehnalová (ČSSD) - neúčast 52 % (11 z 21)

2. Hana Doupovcová (ČSSD) - neúčast 33 % (7 z 21)

    Alena Hanáková (STAR a nez.) - neúčast 33 % (7 z 21)

3. Zbyněk Kudera (ODS) - neúčast 28 % (6 z 21)

Mezi zlínskými zastupiteli je hned 20 premiantů, kteří za poslední čtyři roky nechyběli ani na jediném zastupitelstvu. Je mezi nimi i zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

Na zastupitelstva je nejvíc vidět, důležitější je práce ve výborech

Výbory mají na starost kontrolu hospodaření kraje nebo přípravu nejrůznějších podkladů pro jednání zastupitelů. Absolutním rekordmanem se stal Daniel Vodák, který se jednání Výboru pro strategický rozvoj nezúčastnil za celou dobu, kdy byl jeho členem, ani jednou. Na kameru se ČT vyjádřit odmítl, jen vzkázal, že prostě nestíhá – zároveň je totiž zastupitelem Valašského Meziříčí a pracuje v Ostravě.

Druhým největším absentérem ve výborech se stal jeho stranický kolega Miroslav Vymazal, jeho neúčast ve Výboru pro zahraniční vztahy přesáhla 80 procent. Pomyslnou třetí příčku obsadili Josef Smýkal (ČSSD), Jiří Částečka (ODS) a zmiňovaná europoslankyně Olga Sehnalová. Shodně chyběli na 11 jednáních ze 14.

Největší absentéři ve výborech Zlínského kraje

1. Daniel Vodák (ČSSD) - 14 absencí z 14 / neúčast 100 %

2. Miroslav Vymazal (ČSSD) - 9 absencí z 11 / neúčast 81,82 %

3. Josef Smýkal (ČSSD) - 11 absencí ze 14 / neúčast 78,57 %

    Jiří Částečka (ODS) - 11 absencí z 14 / neúčast 78,57%

    Olga Sehnalová (ČSSD) -11 absencí z 14 / neúčast 78,57%