Celníci zajistili na Brněnsku přes 50 litrů podezřelého alkoholu

Brno - Celníci zajistili dnes na Brněnsku 53 litrů podezřelého alkoholu a 23 500 cigaret. Prověřují, zda s tímto zbožím jeho majitel neobchodoval načerno. Zjišťují také, jestli alkohol neobsahuje nebezpečné množství metanolu. Řekla to mluvčí celníků Lada Temňáková. Majitel nemá potvrzení, že za zboží řádně zaplatil daň. Celkem jde o 73 tisíc korun.

„Muž tvrdí, že dříve vlastnil restauraci. Zboží, které jsme u něj našli, si nechal doma, protože jej neprodal,“ uvedla mluvčí.

Celníci u muže našli šestilitrové kanystry s meruňkovicí z likérky Drak a tuzemáku z likérky AB styl. Zajistili u něj i lahve tuzemáku a osm litrů broskvovice v sudu. Alkohol nyní zkoumají. Odebrali z něj vzorky, které zaslali k vyhodnocení do laboratoří. Zjistí tak, zda není závadný.

Nyní má podnikatel několik dní na to, aby všechny doklady k alkoholu a cigaretám vyhledal a celníkům je předložil. Pokud se neprokáže, že vše bylo zdaněno, bude mu daň vyměřena. Navíc mu bude hrozit trestní stíhání za obchod s alkoholem a cigaretami.

V republice zemřelo již 22 lidí po požití alkoholu s přílišným obsahem metanolu. Proto nyní celníci a policisté kontrolují, zda není prodáván, jak stanovila vláda, a zároveň pátrají po prodejcích nebezpečných destilátů.

Vydáno pod