Akce ČČK Prachatice ke Světovému dni první pomoci

U příležitosti Světového dne první pomoci uspořádal v pondělí 10. 9. Český červený kříž Prachatice za podpory Ministerstva obrany v Zahradní ulici akci „Den branné přípravy“, která stovkám příchozích návštěvníků předvedla mnoho zajímavostí.

Žáci ZŠ Vodňanská, Národní a Zlatá stezka 387 a dobrovolníci ČČK předváděli postupy první pomoci u popálenin, odřenin nebo zlomenin, pracovnice Kontaktního centra Prevent se zaměřila na ošetření poranění o pohozenou injekční stříkačku a její bezpečnou likvidaci.

Členové ČČK zajišťovali také stanoviště věnovaná dárcovství krve, prevenci úrazů a úloze ČČK při mimořádných událostech. Nechybělo ani Zdravé město Prachatice – děti si rády vyzkoušely aktivity jako pexeso a dozvěděly se tak nové zajímavosti o našem městě. Tradičně jsme také pro zájemce připravili měření krevního tlaku a poradenství v oblasti zdravotní prevence.

K prohlédnutí byla vozidla a technika Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby a Horské služby – všichni příchozí měli možnost si např. vyzkoušet resuscitaci, ošetření, transport osob v podmínkách těžko dostupného terénu nebo dozvědět se důležité zásady požární ochrany.

Členové Jihočeské záchranné kynologické brigády se akce zúčastnili i se svými psími pomocníky a převedli nejen vyhledávání zasypaných osob.

Nejakčnější součástí pak byl požár domova mládeže – hasiči, záchranáři a dobrovolníci ČČK  předvedli dokonalou souhru při hromadném neštěstí a zachránili tak životy všem „zasaženým osobám.“

Text a foto: Zuzana Furišová, Prachatice

Vydáno pod