Bratr zesnulého muže podal na nemocnici trestní oznámení

Kyjov/Brno - Rodina muže, který po otravě metylalkoholem zemřel v úterý ráno, podala na kyjovskou nemocnici trestní oznámení. Kriminalisté budou nyní prošetřovat, zda lékaři při péči o něj nepochybili. Nemocnice nařčení odmítla.

„Na základě tohoto podnětu policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Zatím je vedeno proti neznámému pachateli,“ potvrdil mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Vedení nemocnice oznámení zaskočilo. „Podání oznámení nás překvapilo hodně, protože jsme se k pacientovi i jeho rodině chovali nadstandardně. Chápeme, že je pro rodinu těžké se smířit s jeho odchodem, na druhé straně jsou naše možnosti omezené,“ řekl ředitel nemocnice Petr Svoboda. Pochybení odmítá i primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení. „Snažili jsme se léčit podle nových poznatků vědy i medicíny. Nejsme si vědomi žádného pochybení. Naopak jsme se snažili poskytovat pacientovi až nadstandardní péči,“ uvedl primář ARO kyjovské nemocnice Jiří Vyhnal.

Jak dlouho policejní vyšetřování potrvá, si mluvčí policie Petr Zámečník netroufl odhadnout. Kriminalisté si už k případu vyžádali v nemocnici zdravotní dokumentaci mrtvého i s komentářem lékařů.

Podle lékařů byla u pacienta hladina metylalkoholu smrtelná. „I když mu bylo špatně z otráveného alkoholu, tak zůstával desítky hodin doma. Matka ho neustále přemlouvala, ať jde do nemocnice, ale on odporoval a nešel,“ popsal včera ředitel nemocnice Petr Svoboda.

Kyjovští lékaři u pacienta několik hodin nedokázali rozpoznat otravu metanolem, pacient neměl typické příznaky. „Je nutné konstatovat, že zhruba tři hodiny po přijetí u něj došlo k zástavě oběhu a museli jsme ho resuscitovat. Od resuscitace byl ten stav špatný. Po dvou dnech jsme potvrdili smrt mozku a mohli jsme ho odpojit od přístrojů. Po dohodě s rodinou jsme tak ale neučinili,“ vysvětlil Svoboda. Na jižní Moravě šlo o druhou oběť smrtící chemikálie.

Na Zlínsku má metanol třetí potvrzenou oběť

Pitva sedmdesátileté ženy ze Zlína, kterou našel v pondělí mrtvou v jejím bytě syn, potvrdila, že zemřela na otravu metylalkoholem. „Poblíž těla se našly lahve od vodky i rumu. Je pravděpodobné, že žena byla mrtvá přibližně čtyři dny,“ uvedla mluvčí policie Jana Macalíková. Na Zlínsku je to už třetí oběť otravy nebezpečnou látkou. Policie navíc zkoumá příčinu úmrtí dalšího muže na Zlínsku, jehož dnes ráno našli lidé v jeho bytě mrtvého.

S dobrou zprávou naopak přišli lékaři z Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. V úterý odpoledne propustili dvě pacientky, které skončily v nemocnici po otravě metylalkoholem. Obě ženy nebudou mít podle lékařů žádné trvalé následky. V nemocnici zůstává hospitalizovaných ještě deset pacientů.

„Jedná se o 62letou a 63letou ženu. Podle lékařů jsou zcela bez následků, včera také absolvovaly oční vyšetření,“ popsala mluvčí nemocnice Karla Havlíková. V krajské nemocnici zůstává v péči lékařů ještě 10 pacientů, sedm mužů a tři ženy. Ve Zlínském kraji je ještě jeden pacient hospitalizovaný ve Vsetíně. Na jižní Moravě bojuje o život pacient v boskovické nemocnici. Podle informací ČT už jeho stav není kritický a má velkou šanci, že přežije. Zda a jaké bude mít trvalé následky, zatím nechtěli lékaři komentovat.

Policisté našli mrtvého muže. Jeho sebevražda údajně souvisí s metylalkoholem

Tělo mrtvého muže našli policisté na polní cestě mezi Slušovicemi a Vizovicemi. Podle informací ČTK se zastřelil. Sebevražda šestapadesátiletého muže údajně souvisí s otráveným alkoholem – pravděpodobně se obával zadržení a možného trestního stíhání. Policie ale nechtěla bližší informace k případu sdělovat. Mluvčí krajské policie Jana Macalíková pouze uvedla, že se u těla našel dopis na rozloučenou. „Stále ale pátráme po motivu činu tohoto muže,“ poznamenala.

Vydáno pod