Před 90 lety se narodili Dana a Emil Zátopkovi

Kopřivnice - Devadesáté narozeniny dnes slaví olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952 paní Dana Zátopková. Stejné jubileum by oslavil i její manžel Emil, který se zapsal do dějin zlatým olympijským hatrickem z Helsinek v maratonu a bězích na pět i deset kilometrů.

Dana a Emil Zátopkovi jsou jednoznačně nejvýraznějším sportovním párem naší historie. Mezi lety 1948 a 1960 vybojovali celkem sedm olympijských medailí a vytvořili řadu světových rekordů. Do historie naší země se Zátopkovi zapsali i jinak, než svými sportovními výkony. Svět žasl i nad provázaností jejich životů. Za své postoje po okupaci vojsky varšavské smlouvy v roce 1968 byl Emil Zátopek komunistickým režimem odstraněn z očí veřejnosti a stal se jednou z mnoha obětí takzvané normalizace. 9. března 1990 byl Emil Zátopek Václavem Havlem rehabilitován. Zemřel 21. listopadu 2000 ve věku 78 let.

Oslavou svého neslavnějšího rodáka je v Kopřivnici již jedenáct let běh rodným krajem Emila Zátopka na 22,3 kilometru. Má start před kopřivnickým muzeem Tatry a cíl v rožnovském Skanzenu. Letos se na startu objevila trojice Keňanů z maďarského celku Benedek, kteří patřili k jasným favoritům na vítězství a také adeptům na pokoření tři roky starého rekordu trati. Obě spekulace se nakonec potvrdily. Od šestého kilometru sólo běžící Elisha Kiprotich Sawe si vytvořil na soupeře sedmiminutový náskok a v čase 1:10.27 vytvořil téměř o minutu rekord Běhu na počest Emila Zátopka. Nejlepším Čechem byl celkově pátý jiří Walenfels  a v ženách triumfovala třetím nejlepším časem historie Petra Pastorová.

Dnešního významného jubilea se dožívá paní Dana Zátopková už bez svého manžela. Jejich společní přátelé pro ni připravili řadu oslav. Vše začalo už v pátek v Rožnově pod Radhoštěm, kam přivezli své dary a přání desítky známých a sportovních kamarádů.

Reportáž Davida Knebela (zdroj: ČT24)
Vydáno pod