Prohibice: obchodník s alkoholem neví, co bude dál

Modřice - Trvající prohibice zasáhla i podnikání majitele velkoobchodu s nápoji Jana Hykrdu. Od minulého pátku nesmí ze svého velkoskladu prodat jedinou lahev tvrdého alkoholu s obsahem nad 20 procent. Přestože distribuuje také pivo a nealkoholické nápoje, jeho obchod „stojí“. Odpovědi na jeho budoucnost mu nepřineslo ani včerejší jednání vlády, která chce zavést nové kolky a takzvané rodokmeny alkoholu. Hykrda má obavu, že bude muset propouštět.

„Jsme ztrátoví. Nějakou dobu jsme schopni to přežít. Kdyby to ale mělo trvat měsíc a déle, budeme nuceni propouštět. A kdo ví, jak budeme schopni fungovat,“ prohlásil obchodník zaměstnávající 25 lidí.

V jeho velkoskladě jsou v současné době tisíce lahví alkoholu z celého světa. Toho neprodejného má zhruba za třicet milionů korun. Kromě Česka dodává do Polska a na Slovensko, které nákupy z Česka ale dočasně zastavily. „Objednávku nám ale zrušili například i Holanďané, i když jejich parlament nic neodsouhlasil. Je to důsledek toho, že je aféra známá po celém světě,“ vysvětlil Hykrda.

Je přesvědčen, že nastartovat obchod po skončení prohibice může být problém. A určovat to budou především čeští konzumenti. Zahraničnímu alkoholu věřit budou dál, ale tomu českému podle Hykrdy nemusí. A to pak ovlivní i obchodníky, kteří dodávají zboží do restaurací a obchodů.

„Odhadnout, co bude dál, je ale těžké,“ posteskl si obchodník. A tak stejně jako mnoho dalších obchodníků čeká na rozhodnutí vlády, kdy prohibice skončí a jaká budou pravidla pro prodej alkoholu, který má ve skladě. „Na to mi totiž zatím nikdo neodpověděl,“ dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA

Z toho, co vláda zatím zveřejnila, mu totiž není jasné, jak se bude přistupovat k alkoholu vyrobenému v zahraničí a jak k tomu z domácí provenience. Rodné listy nebo rodokmeny alkoholu jsou podle něho problém. „Mám tady alkohol třeba rok, a jsem zvědavý, jak budu zahraničního dodavatele po tak dlouhé době nutit, aby mi dodal rodný list lihoviny. “Musel bych nejspíš udělat kontrolu těch vzorků, ale to nepovažuji za dostatečně průhlednou věc," popsal své pochybnosti Hykrda.

Čekání na jasný verdikt vlády si vyplňuje obchodník a jeho zaměstnanci inventurou skladových zásob. Optimisticky se připravuje na vánoční svátky, kdy je spotřeba alkoholu vyšší než obvykle. Nejistota ale přetrvává dál.

Pracovníci skladu s nápoji provádí inventuru
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Nápovědou by Hykrdovi i přesto mohlo být vyjádření premiéra Petra Nečase. „Lahve, které od pátečního zákazu stojí ve skladech, by mělo být podle záměrů vlády možné distribuovat se starými kolky, pokud bude ověřen jejich původ.“ Hykrda tak pravděpodobně bude nucen zboží pořídit rodný list a jeho zásoby budou muset být zpětně zkontrolovány v laboratoři. Jinak nedostane potřebnou šarži. Na kolik by toto opatření Hykrdu vyšlo, nedokázal odhadnout.