Drastický příběh Jakova Boka od Bernarda Malmuda u Bezručů

Ostrava - V divadle Petra Bezruče vrcholí zkoušky na premiéru dramatizace románu Správkař amerického židovského spisovatele Bernarda Malamuda. Dramatizaci knihy oceněné Pulitzerovou cenou vytvořil pro Bezruče Arnošt Goldflam.

Správkař je inspirovaný skutečnou událostí, která se stala před sto lety v Rusku. Židovský správce cihelny Jakov Bok je nespravedlivě obviněný z rituální vraždy křesťanského mladíka.

„Ten příběh se pohybuje žánrově někde mezi Kafkovým Procesem a Tulákem po hvězdách Jacka Londna,“ říká dramaturg Petr Maška. „A je do značné míry modelový v tom, že před těmi sto lety každá slušná nacionalistická země, včetně nás, měla nějaký takový soudní proces,“ dodává.

Režisér Martin Františák doplňuje, že příběh nabízí zajímavé dramatické postavy. „Drastický je mimo jiné v tom, že Jakova Boka celou druhou polovinu vězníme, téměř hodinu! On hledá cestu ke svobodě, k vlastní důstojnosti,“ vysvětluje umělecký šéf divadla.

Jakov Bok je ve smrtelné pasti. Stejně jako jeho historický předobraz. Existovalo prý tehdy 260 očitých svědků vraždy, kterou nespáchal.

Představitel hlavního hrdiny Dušan Urban uznává, že i on jako herec to má těžké. „Ta postava je niterně složitá, je to docela náročné fyzicky i psychicky. Zásadní pro Jakova Boka ale je, že je to vnitřně silný člověk, který bojuje za svou pravdu. A není to žádný disident, ale jen obyčejný člověk,“ říká Dušan Urban.

Premiéra první bezručovské inscenace této sezóny bude v pátek 21. září.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)