Likérka má recept na prohibici. Sníží obsah alkoholu v destilátech

Prostějov - Likérka Starorežná Prostějov se jako první v Česku rozhodla bojovat s prohibicí. Aby mohla dál prodávat, rozhodla se vyrábět slabší verze svých destilátů a likérů s nižším obsahem alkoholu. Již brzy si tak vyznavači „něčeho ostřejšího“ budou moci koupit nejprodávanější nápoje ve verzi obsahující jen devatenáct procent alkoholu.

Prostějovská likérka tak reagovala na přání zákazníků. Griotka, vaječný likér, peprmintka, ale i vodka a tuzemák se budou nabízet ve variantě se sníženým obsahem alkoholu. Nové výrobky s obsahem alkoholu do 19,99 procent se na trh mohou dostat téměř okamžitě. S novou nabídkou osloví odběratelele.  

Karel Lyčka, ředitel likérky Prostějov, o nových výrobcích (zdroj: ČT24)

Ani nový sortiment nezabrání ztrátám likérky

K nové strategii se likérka odhodlala proto, aby nepřišla o zákazníky, a její zaměstnanci o práci. Už dnes je totiž zhruba polovina z nich na nucené dovolené, která jim podle ředitele likérky skončí tehdy, až padne prohibice. „V Prostějově zatím vyrábíme alkohol určený na export a jiné nápoje pro domácí trh vyhovující nařízení vlády o prohibici,“ uvedl Karel Lyčka, ředitel likérky. Ztráty se přitom na tržbách pohybují kolem sedmi milionů korun denně. Pět milionů na domácím trhu a dva miliony na slovenském a polském trhu. Výroba nízkoobjemového alkoholu by snížila ztráty podniku zhruba o dvacet procent.

Skladovací prostory likérky Prostějov
Zdroj: ČT Brno

Rodokmen alkoholu není problém. Na nové kolky se bude nejspíš čekat

Výroba alkoholu s nižším obsahem tak podnik podle Lyčky sice nezachrání, ale překlene období, než budou vytištěné nové kolky vládou po schválení a skončí prohibice. Likérka nemá problém zajistit „rodokmen“ lihovin. Podle Karla Lyčky není totiž v současném systému výroby problém s dohledáním výrobků a kontrolou dodavatelů. Horší situaci ale očekává s tiskem nových kolků. „Nevěřím, že státní tiskárna cenin bude schopná tak rychle a pružně reagovat, protože v normální době mimo prohibici trvá dodávka kolků tři týdny,“ podotkl Lyčka. Největší obavu má šéf likérky z reakce Evropské unie a možného zákazu vývozu alkoholu z ČR do evropských zemí. Vyváží totiž do celé Evropy.

Prostějovská likérka vyrábí ročně sto dvacet tisíc hektolitrů alkoholických nápojů. Je největším výrobcem lihovin s českým kapitálem. Počátky likérky sahají do roku 1514, kdy ji jako Palírnu u Zeleného stromu založil Vilém z Pernštejna.

Vydáno pod