Voda utrhla svah, bahno zaplavilo zahrádkářskou osadu

Brno - Havárie vodovodního potrubí dnes brzy ráno utrhla svah v Brně-Slatině a voda s bahnem zaplavila zahrady a dvory domů v osadě Černovičky. Vytékající voda podemlela silnici a uvolnila lavinu bahna, která zavalila přilehlé zahrádky.

Celé to začalo banálně, hasiči měli v Olomoucké ulici odstranit vyvrácený strom a sloup veřejného osvětlení. Na místě ale zjistili, že strom a sloup podemlela a vyvrátila voda z prasklého potrubí. Kromě stromu a sloupu voda také podmáčela a utrhla svah u vozovky Olomoucké ulice. Masa vody a zeminy ze svahu o rozměrech osm krát pět metrů současně zaplavila část několik desítek metrů vzdálené osady Černovičky. Voda a bahno zasáhly několik zahrad, v nichž poničily dřevěné chatky, a zaplavily dvory domů. V zahradách osady voda kromě až půlmetrového nánosu bahna vytvořila lagunu, jejíž hladina dosahovala do metrové výšky.

No comment: havárie vody v Brně (zdroj: ČT24)

Protože sesuv svahu obnažil další inženýrské sítě a podemlel vozovku, na místo vyjeli pracovníci rozvodných závodů a plynáren. Dispečeři dopravního podniku společně s policisty usměrňovali dopravu v Olomoucké ulici.

Po zastavení unikající vody hasiči v osadě Černovičky nasadili čerpadla. Rozlehlou vodní lagunu v zahradách a vodu ze dvorů i část bahna z komunikací hasiči likvidovali téměř celé dopoledne. Kromě čerpání vody museli uvolnit také ucpanou kanalizaci.