Banka přestavěla mexickou restauraci v Ostravě zpět na vyhlášenou kavárnu Elektra

Ostrava – Do Paláce Elektra na hlavní ostravské třídě se vrací legendární kavárna. Za první republiky tam sedával Voskovec s Werichem nebo idol žen Oldřich Nový. Kavárna přežila normalizaci i společenské změny po roce 1989. Osudným se jí stal rok 2001. Přes protesty památkářů se změnila v mexickou restauraci.

V interiéru ve stylu art deco se ve dvacátých letech scházela elita Ostravy. Kavárnu Elektra provozoval dědeček herce Petra Čepka. Repliku původního interiéru pohltila před dvanácti lety restaurace. Prostory si pronajala banka a ta o napodobeninu Mexika rozhodně nestála.

„Architekt dostal jasné zadání – vrátit Ostravě kavárnu Elektra, a to ne nějakou repliku, ale kavárnu, která bude splňovat původní kvality Elektry,“ řekl ředitel ostravské pobočky banky Ivo Enenkl.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Přízemí kavárny se otevírá veřejnosti, do prvního patra mohou jen klienti banky. Nový interiér má připomínat kavárnu vídeňského stylu. Stál desítky milionů korun.

Znalci umění výsledek oceňují. „Rekonstrukce se povedla a myslím, že se stává interiérových skvostem Ostravy,“ prohlásil například ředitel Domu umění Ostrava Jiří Jůza.

Elektra bude otevřená jen ve všední dny. Původně chtěli provozovatelé podávat jen kávu a snídaně. Nakonec se rozhodli i pro obědové menu.

Kavárnu zdobí i dvacet uměleckých děl půjčených z ostravského Domu umění. Jsou mezi nimi obrazy Emila Filly nebo Františka Tichého.„Díla jsou opravdu perfektně zajištěna. Ostatně, co by dneska mělo být bezpečnějšího než banka?“ dodal Jůza.

Elektra se lidem otevírá v pátek 21. září. A zatímco za první republiky seděli hosté pod křišťálovými lustry, teď budou mít nad hlavami oválný reliéf zlacený čtyřiadvacetikarátovým zlatem.