Jarošovští v sobotu rozhodnou, zda se oddělí od Uherského Hradiště

Jarošov/Uherské Hradiště - Obyvatelé části Uherského Hradiště Jarošov v sobotu v místním referendu od 08:00 do 20:00 rozhodnou o tom, zda se tato část od města odtrhne. V Jarošově žije zhruba 2 400 obyvatel, z toho je přes 1 900 voličů. Aby se z Jarošova stala samostatná obec, musí návrh podpořit nadpoloviční většina. Zmocněnec přípravného výboru Stanislav Juriga očekává, že výsledek nebude jednoznačný.

Stoupenci odtržení se snažili obyvatele přesvědčit na veřejných setkáních, letáky a billboardy, jimiž je zvou k referendu. „Už jen musíme čekat, jestli lidé přijdou, nebo ne. My jsme udělali maximum,“ uvedl zmocněnec přípravného výboru Stanislav Juriga. Podle přípravného výboru na tom Jarošov nemůže po osamostatnění být hůř než teď. Kdyby se podle něj město o Jarošov lépe staralo, nikdo by odtržení nechtěl. V samostatném Jarošově lidé prý budou moci lépe a rychleji rozhodovat o svých potřebách a zbude jim i víc na investice.

Podle uherskohradišťské radnice ale na odtržení prodělají obě strany. Město přijde na daňových příjmech asi o 28 milionů (do Jarošova by ale šlo jen 18 milionů). Vznikne další administrativa, lidé by prý mohli přijít o městskou policii a veřejnou dopravu. Podle výboru si však obec bude schopna tyto služby zajistit. Město na ni po odtržení také převede nemovitý majetek, zůstatek z účtů, ale i podíl na nesplacených úvěrech. Podle radnice se může zdržet i výstavba protipovodňových opatření na řece Moravě.

Podle Jurigy ale byla kampaň města, které má nyní asi 26 000 obyvatel, vedena jako „zastrašovací“. „Byly to lži,“ dodal Juriga. Jako profesionální však hodnotí postup radnice jeden ze zastánců pokračování svazku Jarošova a Uherského Hradiště Jan Zapletal, který zastupuje obyvatele městské části, kteří naopak s odtržením nesouhlasí. „Podobně jako my i radnice předkládala logické argumenty. Nenechala si to utéct jako Valašské Meziříčí,“ míní Zapletal.

Odpůrci odtržení upozorňovali například i na možný pokles hodnoty pozemků v Jarošově nebo na hrozbu zhoršení kvality služeb. Město podle nich nabízí jako celek občanům více, než by mohla samostatná a relativně malá obec. Optimistou zůstává i starosta města Květoslav Tichavský (ODS). „Po celou dobu jsme se snažili občany Jarošova pravdivě informovat. Nikoho jsme nepřesvědčovali. Je na nich, jak se rozhodnou,“ řekl Tichavský.

Ve Zlínském kraji není referendum o odtržení městské části výjimečné. V dubnu voliči rozhodli o osamostatnění Krhové a Poličné, jež byly součástí výše zmíněného Valašského Meziříčí. Od krajského Zlína se zase odtrhla část Želechovice nad Dřevnicí, samostatná obec vznikla v lednu 2009.

Vydáno pod