Z insolvence se Kordárna vrátila mezi největší výrobce v Evropě

Velká nad Veličkou - Dva roky po vyhlášené insolvenci se zaměstnanci Kordárny ve Velké nad Veličkou přestávají bát o práci. Výrobci kordových tkanin a zároveň největšímu zaměstnavateli v regionu se vrací zákazníci a firma se o svůj další osud bát nemusí. Právě naopak, firma roste a nabírá i nové zaměstnance. Odborníci mluví o první a zároveň rozsahem jedné z nejúspěšnějších tuzemských insolvencí.

„Noví majitelé nás přebrali od dubna 2010, tedy před dvěma a půl lety. Myslím si, že jsme právem uváděni jako jeden z  nejúspěšnějších příkladů insolvence,“ řekl generální ředitel firmy Kordárna Plus Martin Prachař. Vzpomínal tak na dobu, kdy vyhlídky největšího zaměstnavatele v regionu nebyly vůbec růžové. 

V problémech se firma ocitla v roce 2009, kdy musela omezit výrobu a část zaměstnanců nedostala včas výplatu. Kordárnu dostala do potíží velká investice na Slovensku, kvůli níž se zadlužila, tržby se navíc propadly na polovinu. Zástupci věřitelů, mezi nimiž měla rozhodující hlas Česká spořitelna, se rozhodli firmu neposlat do konkurzu, ale reorganizovat ji. 

Hovoří generální ředitel Kordárny Martin Prachař (zdroj: ČT24)

„V Kordárně pracuji už 18 let, po mateřské jsem nastoupila sem, protože u nás na Slovensku nebylo moc práce. V roce 2009 ale přišlo velké propouštění,“ vzpomínala na nelehkou dobu Věra Marečková. Problémy podniku pro ni byly o to závažnější, že je rodina na Kordárně finančně závislá. „I manžel tu pracuje. Bylo by to těžké, kdyby nás propustili oba dva. Dneska je problém sehnat zaměstnání,“ dodala Marečková.

S insolvencí přišla šance na záchranu. V lednu 2010 Kordárnu koupila investiční skupina JET Investment a rozhodla se zachovat výrobu a postupně navyšovat počet zaměstnanců. Svůj slib firma splnila po devíti měsících, kdy znovu začala přijímat zaměstnance. Podařilo se jí navíc opět získat důvěru stěžejních zákazníků – světovému výrobci pneumatik Continentalu Kordárna začala dodávat 120 tun kordové tkaniny měsíčně. 

Kordárna je předním výrobcem technických tkanin pro gumárenský průmysl. Mezi zákazníky firmy patří evropští a světoví výrobci pneumatik. Vedle těchto tkanin vyrábí také technické tkaniny. Tradice firmy sahá až do roku 1948 a navazuje na tradice Baťových závodů ve Zlíně. V dubnu 2010 prošla firma v rámci insolvence úspěšnou reorganizací.

(Zdroj: kordarna.cz)

„Došlo k tomu, že se Kordárna stala finančně stabilní, mohli jsme přibírat nové zaměstnance, ze 400 jejich počet stoupl na 620. Dostáváme se i na nové trhy, kdy částečně pronikáme třeba do Brazílie nebo do Asie,“ popsal rozvoj znovuzrozené firmy Prachař. Zatímco v insolvenci firma vyrobila zhruba 13 tisíc tun tkaniny, dnes měsíčně vyprodukuje kolem 21 tisíc tun. „Mezi naše největší zákazníky patří výrobci pneumatik a dopravních pásů, v geotextiliích jsou to stavební firmy,“ upřesnil Prachař. 

Recept na úspěšnou reorganizaci Prachař nemá. „Bylo to souhra všech okolností – od štěstí na insolvenčního správce a věřitele, až po zaměstnance, kteří vydrželi, a zákazníky, jež se podařilo přesvědčit, že Kordárna má svůj smysl,“ myslí si Prachař.