Kvůli falešným etiketám i prohibici hlásí likérka milionové škody

Chvalčov (Kroměřížsko) - Falešné etikety s logem jejich vodky či tuzemáku byly nalepené na lahvích, po kterých umírali lidé. Ačkoliv jsou i podle kontrol výrobky malé likérky z Chvalčova na Kroměřížsku nezávadné, špatné nálepky se sama bude jen těžko zbavovat. Pro Likérku Drak by mohla být metanolová kauza osudová. Neutrpěla totiž jen pověst firmy. Zákaz prodeje a vývozu alkoholu by ji mohl brzy zničit i ekonomicky.

„Museli jsme omezit výrobu,“ potvrzuje majitel společnosti Pavel Čaniga. Z dvaceti pracovníků tak patnáct momentálně nepracuje. Přitom ještě před pár týdny patřila likérka mezi deset největších výrobců v zemi. Nyní zaměstnanci nemají co dělat.

Mluví majitel likérky Drak Pavel Čaniga (zdroj: ČT24)

Pověst firmy, která do nedávné doby patřila k významným výrobcům lihovin nejen v České republice, ale i na Slovensku, neprávem pošramotila metanolová kauza. Někdo si totiž vybral etikety Likérky Drak, které se v upravené verzi objevily na lahvích alkoholu. Ty obsahovaly metanol. Že likérka nemá s otráveným alkoholem nic společného, potvrdila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Všechny testované vzorky dopadly dobře,“ dodává Čaniga. Aby jasně ukázal, že jsou do kauzy zataženi neprávem, nabídl Čaniga nedávno milion korun tomu, kdo poskytne policii takové informace, které povedou k dopadení skutečného viníka.

Milionové budou i ztráty, které společnost slavící letos desáté narozeniny, utrží. Neovlivnila ji jen prohibice v Česku. Pětašedesát procent produkce totiž šlo na slovenský trh. Poté, co Slováci přestali český alkohol konzumovat a vláda zakázala jeho vývoz, je i tomu konec. „Už to trvá dlouho. Všichni se tu bojíme o práci,“ říká zaměstnanec likérky a otec čtyř dětí Radek Stolařík.

I proto, aby získali důvěru svých zákazníků zpět, hodlají v likérce zavést nová bezpečnostní opatření. Jedním z nich jsou zpětné ventily na lahvích. Ty umožní tekutinu vylévat. Naplnit kanystry či lahve ale nebude bez poškození ventilu možné. Vedení likérky také zvažuje zřízení vlastních automatů na alkohol. Ty budou doplňovány přímo z výroby. Pracovníci tak budou mít prodávané lahve pod kontrolou.

Vydáno pod