Divadelní pouť bez bariér je pro diváky od jednoho do sta let

Ostrava - Divadlo loutek Ostrava zahajuje tradiční divadelní přehlídku s názvem Divadelní pouť bez bariér. Dětští i dospělí diváci si mohou vybrat ze sedmnácti představení domácích i zahraničních divadel. Přijedou umělci či soubory ze Slovenska, Itálie či Německa. Japonská loutkařka Naoko Taniguchi zahraje pohádku Zlatá rybka, která je o dobrém rybáři, jeho chamtivé ženě, ale také o člověku a jeho vztahu k moři.

Italský herec Andrea Buzzetti, který v pondělí dopoledne přehlídku zahajuje, zve vůbec poprvé do ostravského loutkového divadla děti už od jednoho do čtyř let. Jeho představení ON-OFF je hrou se světlem, tmou a hudbou. Vzniklo z pozorování dětí v jeslích, z jejich reakcí na světlo a tmu.

Naopak pro starší ročníky je komedie Arnošta Goldflama Ředitelská lóže, která měla premiéru v roce 2008. Hra je o přátelství i rivalitě dvou svérázných komediantů, které hrají Stanislav Zindulka a Alois Švehlík. Divadlo loutek ji zařadilo na 25. září do velkého sálu.

Domácí loutkaři zahrají své pohádky Strašpytlík Muko a Tučňáci na arše. Přijedou soubory z Liberce, Vsetína, Prahy - například Alfréd ve dvoře nebo Unlimited. To ve čtvrtek festival zakončí oceňovaným představením Svatá země, které bude mít v Ostravě derniéru. Bude pro dospělé diváky. Děj se odehrává ve vybombardovaném muslimském městě. Hlavní postavy hrají Ondřej Pavelka, Igor Orozovič a další.

Přehlídku doprovázejí dvě výstavy ve foyeru divadla - výstava nevidomé sochařky Marianny Machalové-Jánošikové a výstava fotografií Samizdat na Kubě, kterou pořádajícímu divadlu zapůjčila humanitární společnost Člověk v tísni.