Ve Slavkově si místní sami postavili chodníky. Nejsou výjimkou

Slavkov u Brna/Hradčovice (Uherskohradišťsko) – Zvelebovací akce označované jako akce Z jsou znovu na vzestupu. Obce díky dobrovolnické práci svých obyvatel opravují hasičské zbrojnice nebo staví nové školky a chodníky. Vedle semknutí obyvatel akce přináší i značné úspory.

V Nerudově ulici ve Slavkově u Brna chyběl po zbudování kanalizace, asfaltového povrchu a obrubníku chodník. Město na jeho postavení nemělo peníze. „Pro mě osobně bylo nepřijatelné, aby nejbližší okolí mého domu zůstalo rozkopané třeba i v zimních měsících, nechtěl jsem chodit po blátě. Proto jsem se pustil do dláždění chodníků a rekonstrukce okolí,“ popsal prvotní impulz obyvatel ulice Jiří Kyjovský.

S pokládáním dlažby mu pomohli jeho dva synové, a tak měli hotovo za jediný víkend. Následovali je i ostatní sousedé. Ulice se díky tomu během uplynulých dvou měsíců proměnila k nepoznání. Spontánní akce obyvatel ulice potěšila i radnici. „Šlo zhruba o 500 metrů čtverečních chodníků po obou stranách Nerudovy ulice. Je to dost velký pracovní počin, městu to ušetřilo minimálně 200 tisíc korun,“ řekl ředitel Technických služeb města Radoslav Lánský.

Anketa mezi obyvateli Nerudovy ulice ve Slavkově (zdroj: ČT24)

Dobrovolnická práce Slavkovských není výjimkou

S podobným nasazením jako ve Slavkově u Brna se do práce pustili také obyvatelé Drásova u Brna a Hradčovic na Uherskohradišťsku. V jihomoravské obci si svépomocí staví školku, v Hradčovicích zase opravili hasičskou zbrojnici. „Hlavně šlo o to, aby se ušetřily peníze. Hasičárna se totiž opravovala od základů, u firmy by nás to stálo víc než milion, takhle to vyšlo na polovinu,“ popsal František Omelka z SDH Hradčovice.

Dobře odvedená práce hlavně na vesnicích posiluje místní komunitu. „Dobrý pocit z toho máme, když se nám podaří něco udělat. A taky nám prospívá to společenství, když se sejdeme,“ potvrdila obyvatelka Hradčovic Anežka Buráňová. A na rozdíl od zvelebovacích akcí Z, kterých se lidé museli účastnit povinně, to nyní dělají ze své dobré vůle. Aby jejich okolí vypadalo lépe.