Šedivé podchody rozzářily výtvory sprejerů. Radnice s tím souhlasila

Brno – Malby v pestrých barvách oživily podchod u brněnské zastávky Novolíšeňská. Vytvořili je sprejeři – se souhlasem městské části Líšeň, kde zastávka leží. Sprejerství, které si řada lidí spojuje především s nelegálně pomalovanými domy nebo mosty, se organizátoři už druhého Graffiti Jamu snaží veřejnosti představit jako svébytný druh umění.

Zábava v ulicích – to bylo základní téma, které měli mladí tvůrci v podchodu zachytit. Každý ho pojal po svém, a tak se na zdi objevily různé konkrétní i abstraktní malby.

V pořadí druhý Graffiti Jam uspořádalo občanské sdružení Ratolest Brno, které se zaměřuje na práci s dospívajícími. „Není to poprvé, kdy se naše organizace podílela na zajištění legálních ploch pro graffiti. Podobný projekt jsme s velkým úspěchem realizovali už před sedmi lety v městských částech Brno-sever a Starý Lískovec. Proto, když se na nás klienti obrátili s podobným nápadem, neváhali jsme a oslovili přímo radnici,“ vysvětlil Martin Holiš z Ratolesti Brno.

NO COMMENT: Sprejeři legálně vyzdobili líšeňské podchody (zdroj: ČT24)

A vedení městské části s nasprejováním podchodů ihned souhlasilo. „Věřím, že originální a veselá výzdoba podchodu zpříjemní každodenní cestu všem obyvatelům Líšně a potěší i ty nejmenší. Poskytnutím prostoru pro legální graffiti chceme zároveň vyjít vstříc mladým tvůrcům a pozitivně je motivovat k tomu, aby se zodpovědně podíleli na zlepšování svého okolí,“ dodal místostarosta Jozef Sedláček (ČSSD).

Už koncem prázdnin si proměnou prošel podchod u zastávky Rotreklova. Tam se podchod nedaleko základní školy rozhodli pojmout pohádkově - vedle animované postavičky SpongeBoba se tak objevil třeba Růžový panter ve fialové nebo klaun poskládaný z trojúhelníků. Do třetice se chtějí sprejeři ještě letos na podzim postarat o výmalbu podchodu nedaleko zastávky Bartákova.

Vydáno pod