Kometa válcuje extraligu. Zdolala i Slavii

Brno – Čtyři zápasy, čtyři výhry. Kometa zažívá nejlepší vstup do sezóny ve své novodobé historii a potvrzuje, že loňská jízda v play-off rozhodně nebyla náhodná. Slavii citelně chyběl nemocný Roman Červenka a herně lepší Brno zvítězilo 3:1.

Brněnské Kometě zatím posily z NHL nechybí. Martin Havlát sledoval zápas Brna proti Slavii jen z hlediště. Gól mohl spolu s ostatními diváky slavit poprvé ve třinácté minutě, kdy v přesilovce našel skulinu v chumlu hráčů Radek Dlouhý. „Ten gól je pro mě hodně cenný, cennější než ostatní, protože mi v nové sezóně konečně padnul,“ netajil radost z premiérové trefy Dlouhý.

Buly - hokej živě - HC Sparta Praha - Rytíři Kladno

Vyrovnání Slavii přinesla také početní výhoda. Vladimír Růžička mladší naservíroval Lukáši Žejdlovi a vytáhlý mladík pálil přesně. „Střelecky se trápíme, ve většině utkání se nám podařilo dát jedinou branku, to je málo. Snažíme se to řešit na trénincích, mluvíme o tom v kabině, ale bez výsledku,“ okomentoval slávistickou střeleckou impotenci jednadvacetiletý útočník Žejdl. Kometa ještě před koncem první části dostala možnost hrát dokonce dvojnásobnou přesilovku, pozorný Furch byl ale vždy na svém místě.

Kometě se dařilo dostávat do šancí snáze než Slavii. Hráči už zvedali ruce v polovině zápasu, kdy puk z Eratovy hole klouzal po brankové čáře, za ni se ale nedostal. Vedení tak domácím vrátil zpět až Jan Hruška, kterému obranu před střelou rozhýbal Jakub Svoboda. Oba hráči si tak zároveň připsali pátý letošní bod a společně vévodí klubové produktivitě.

Brnu se i ve třetí třetině dařilo držet hru ve své režii. Slavia se k náporu začala nadechovat až v samém závěru, při chuti hrající Holec ale při power play Pražanů ujel a do prázdné brány pečetil čtvrtou výhru Komety v letošním ročníku. „Je skvělé, že jsme letos stoprocentní. Forma graduje, ale je to teprve čtvrté kolo, musíme zachovat chladnou hlavu. Ty úspěchy jsou dány každopádně tím, že odešlo minimum hráčů. Jako kádr zůstáváme pohromadě, a to se vyplácí,“ vidí jednoznačnou příčinu úspěchu kapitán Komety Radim Bičánek.

Brno tak zaslouženě vede extraligovou tabulku a se čtrnácti vstřelenými a šesti obdrženými góly má i nejlepší skóre. Slavia je na tom o poznání hůře, jediné body zatím získala v prestižní předehrávce proti Kladnu a je předposlední.

HC Kometa Brno - HC Slavia Praha 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Dlouhý (L. Čermák, Erat), 34. J. Hruška (Jakub Svoboda, Žižka), 59. Holec (M. Hořava) - 19. Žejdl (V. Růžička ml.).

Rozhodčí: Hradil, Husička - Hlavatý, Gebauer. Vyloučení: 10:11. Využití: 1:1. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek, Valach, Malec, Valábik, Krejčiřík - Erat, L. Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - Holec, Petrovický, M. Hořava - Koreis, Dočekal, H. Zohorna. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Slavia: Furch - Kadlec, J. Krejčík, Dresler, Šulc, Beňovič, Kempný - Kalla, Alinč, V. Sobotka - Žejdl, Hertl, Krenželok - Stránský, V. Růžička ml., Sklenář - Micka, Pospíšil, Poletín. Trenéři: V. Růžička st., Weissmann a Beránek.