Zlínští vědci ušili „nové“ boty pro čínskou terakotovou armádu

Zlín - Jak se obouvali vojáci prvního čínského císaře, už vědí vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Dokončili totiž mnohaletý výzkum slavné terakotové armády. A představili unikát – repliku bot čínský bojovníků ze třetího století před naším letopočtem. Jde o už druhý podobný projekt. Výsledkem toho prvního byla kopie obuvi pravěkého muže Ötziho.

Terakotová armáda je vlastně sousoší čítající na 8 tisíc figurín vypálených z hlíny. Figury jsou staré více než 2 200 let a Sianu stráží hrobku prvního čínského císaře. Slavná terakotová armáda, tedy osmý div světa, je součástí světového dědictví UNESCO. Objevili ji náhodou ve druhé polovině minulého století. A teprve až v posledních letech se vědci ze Zlína začali vážně zajímat o její obutí. Na badatelské závěry čekal zlínský tým několik let. Projektu předcházel výzkum, v němž kolektiv vědců z Ústavu hygieny obouvání zmapoval obuv na sochách starověkých vojáků.

„Nás vzrušují teda všechny archeologické nálezy, které se týkají obuvi. A toto je samozřejmě případ mimořádně nebo světového významu,“ popsal význam zkoumání obutí terakotové armády vedoucí týmu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Hlaváček.

  • Terakotová armáda zdroj: www.terrakottaarmee.com
  • Terakotová armáda zdroj: www.terrakottaarmee.com

Měď na zdrsnění podrážky a tkaničky, aby se botky nevyzouvaly

Výzkum trval řadu let. Teď vědci ze Zlína představili výsledky svého bádání – repliku boty skutečných císařských válečníků. Už ve třetím století před naším letopočtem čínští obuvníci používali plsť, tedy upravenou vlnu. Mimořádně vykrojená bota se ale vyzouvala, později ji proto opatřili tkaničkami. Kluzkou podrážku zdrsnili mědí.

„Všechny boty, které jsme dělali a byli mé velikosti, tak jsme je testovali. Plstěná obuv je poměrně komfortní,“ popsal Hlaváček. Vědce ale překvapilo především to, že všichni vojáci nosili stejné boty bez ohledu na jejich hodnost. To nebývalo v jiných armádách v historii obvyklé.

Možnost zkoumat terakotovou armádu nedostane jen tak někdo. Čínští archeologové si sochy vojáků pečlivě střeží. Unikátní naleziště zapečetili již několik hodin po jeho nečekaném objevení v roce 1974. Komplex objevili rolníci, když se při kopání studny propadly do starověké chodby.

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod