Styčné body sochařské výstavy v Besedě jsou New York a Ostrava

Ostrava - Galerie Beseda uvádí výstavu New York – Ostrava a zpět. Potkávají se na ni dva sochaři – Američan z New Yorku narozený v Ostravě Alex Kveton a Petr Stanický původem z Příklep, který byl v New Yorku na stipendiu.

Akademický sochař Aleš Květoň emigroval na počátku osmdesátých let už jako sebevědomý umělec. Usadil se v New Yorku a z Aleše se stal Alex. Nyní tam šéfuje přední dílně na umělecko-architektonické zpracování kovů a jeho práci vlastní i prestižní Muzeum moderního umění v New Yorku. V rodném městě vytavuje po 30 letech.

„Je to ohromný zážitek. Nemyslel jsem si, že se to uskuteční. A po třiceti letech jsem tady, v galerii Beseda a vystavuji se svým mladším kolegou, který je ze stejné školy jako já,“ řekl Květoň dojatě.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Kurátor Besedy Petr Pivoda si na Květoně už prý dlouho myslel. „Aleše znal dobře můj bratr, dobře ho zná Petr Stanický, který byl nakonec hlavní inicátor tohoto výstavního projektu. Sám bych si na to netroufl. Není to jednoduché přivést tady z New Yorku takové drahé věci,“ řekl Pivoda. 

Umělec vyslal přes Atlantik figurální i abstraktní sochy z ušlechtilých kovů a také několik grafik.

„Na tvorbě Aleše si cením velké tvůrčí invence a také dokonalosti řemeslného zpracování, které mi často na současném umění chybí,“ doplnil Pivoda.

Sochař Petr Stanický vybral pro společnou výstavu dřevěné reliéfy a také nerezovou plastiku, která oba přátele spojuje.

„Udělal jsem zmenšeninu věci, na které jsme pracovali před léty u Aleše v newyorském ateliéru. Dělal jsem ji pro jednu školu v Ohiu. Vychází z renesančního obrazu Fra Angelikova posledního soudu,“ řekl Petr Stanický.