Kameraman Jaromír Šofr dostal v Ostravě prestižní cenu IMAGO

Ostrava - Český kameraman Jaromír Šofr, který točil například s Jiřím Menzelm oscarový film Ostře sledované vlaky, obdržel prestižní cenu IMAGO za celoživotní přínos. V hotelu Imperial v Ostravě, kde právě probíhá festival Ostrava Kamera Oko, mu ji předal generální tajemník Evropské kameramanské federace IMAGO Louis-Philippe Capelle. Šofr je prvním českým kameramanem, který toto ocenění získal.

Šofr patří k nepřehlédnutelným kameramanům slavné Československé nové vlny. Už během studií na pražské FAMU se potkal s režisérem Jiřím Menzelm, se kterým spolupracoval od Ostře sledovaných vlaků, Skřivánků na niti, Rozmarného léta, Postřižin a dalších filmů až po Obsluhoval jsem anglického krále. Pracuje s ním i nyní. „Právě dokončuje nový film Jiřího Menzla Sukničkáři,“ uvedla za organizátory festivalu Ostrava Kamera Oko Markéta Jindřichová.

Třiasedmdesátiletý kameraman narozený v Brně absovoval s jiným velikánem českého filmu - s Věrou Chytilovou, a to v roce 1963 filmem Strop. S ní také dělal například v roce 1979 film Panelstory aneb Jak se rodí sídliště. Byl kameramanem Jana Němce, Evalda Schorma a dalších režisérů.

Šofr je také dlouholetý pedagog FAMU. „Jako profesor ovlivnil celé generace kameramanských adeptů a má nezanedbatelné zásluhy na budování a chodu Asociace českých kameramanů, od níž letos dostal také cenu za celoživotní dílo,“ doplnila Jindřichová.

Na čtvrtém ročníku filmového festivalu Ostrava Kamera Oko, který se jako jediný v Česku zaměřuje na kameramanskou tvorbu, je předsedou Národní poroty. Organizátoři mu také věnovali jednu z hlavních retrospektiv, na jejímž sestavení se autorsky podílel.