ŘSD odkládá začátek modernizace D1 nejméně o měsíc

Praha – Nejméně o další měsíc se posouvá zahájení modernizace dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. Ředitelství silnic a dálnic odložilo termín k podání nabídek do druhého kola soutěže na zhotovitele staveb v prvních úsecích na 12. listopadu. Dosud uváděný termín 5. října tak padá. ŘSD navíc potvrdilo, že se pravděpodobně začne naplno pracovat až příští rok.

Odložit termín k podání nabídek do druhého kola tendru na dodavatele o další měsíc se Ředitelství silnic a dálnic rozhodlo kvůli záplavě dotazů účastníků soutěže. Tendr probíhá podle nových obchodních podmínek, se kterými se účastníci teprve seznamují. Mimo jiné stanoví pevný termín odezvdání stavby, a to i v případě, že se tato přeruší z vůle státu. Podle ŘSD požádal jeden z účastníků o prodloužení termínu, kterému ředitelství vyhovělo. Nový termín stanovilo na 12. listopadu.

Modernizace prvních pěti úseků dálnice D1 mezi Prahou a Brnem (resp. Mirošovicemi a Kývalkou) – nebo alespoň některých z nich – měla podle původních plánů zasáhnout již letošní prázdniny, termín se ale postupně posunoval na září, později na říjen a nyní na listopad. Již déle se hovoří také o tom, že se začne pracovat až příští rok. To nyní očekává i ŘSD: „Nicméně samo ŘSD v tomto případě deklaruje, že se uvedeným vstřícným přístupem vůči zhotovitelům realizace modernizace přesune z velké části do stavební sezóny roku 2013.“

Rekonstrukce D1
Zdroj: ČT24/ŘSD

Stavební firmy soutěží o zakázky v úsecích Šternov–Psáře, Loket–Hořice, Větrný Jeníkov–Jihlava, Lhotka–Velká Bíteš a Velká Bíteš–Devět Křížů. ŘSD zakázku na modernizaci těchto úseků měřících dohromady necelých 40 kilometrů odhadlo na 4,4 miliardy korun. Pro letošek má zajištěno 1,5 miliardy. V celém úseku od Mirošovic ke Kývalce je dalších šestnáct úseků, které se postupně dočkají opravy do roku 2018. Během modernizace bude zrekonstruována vozovka, dojde také k jejímu částečnému rozšíření. Upravena bude také infrastruktura kolem dálnice, aby bylo možné vozovku později rozšířit na šest pruhů – dojde tak například k přestavbě mostů.

Vydáno pod