U studní na Kyjovsku přibudou posezení i květiny

Kyjovsko - Nikoliv pro vodu, ale spíše pro novinky z okolí by měli podle představ nového projektu chodit lidé na Kyjovsku k místním pumpám. Řada z nich doposud chátrala a rezivěla. Postupně se proto dočká posezení či nových chodníků devět studní v mikroregionu Nový Dvůr na Hodonínsku.

„Dříve byla studna jediným zdrojem pitné vody v obci. Lidé se tam proto pravidelně potkávali. Chtěli jsme tuto tradici obnovit a vytvořit místo klidu a prostor pro setkávání,“ uvedl manažer mikroregionu Nový Dvůr Tomáš Salava.

Opravy se dočkají pumpy například ve Vlkoši, Svatobořicích, Ratíškovicích či Vacenovicích. Na dvou z nich už začali dělníci pracovat. „Teď kopeme základy pro obrubníky u chodníků, potom uděláme posezení. Nakonec se obezdí studna a dá se na ni nové čerpadlo,“ popsal postupující práce dělník Jaroslav Budík.

I ve všech ostatních obcích, které do projektu spadají, by se místní obyvatelé měli opravených studní dočkat do konce roku. Celkem na stavební práce půjde z evropských dotací sedm set tisíc korun.

Příkladem místa, kde už opravená studna tři roky funguje, jsou Vacenovice. Denně tam s kbelíkem k pumpě míří místní i chataři. „Dřív to tu bývalo zaostalé. Jen studna a nic jiného. Teď to vypadá velice pěkně. Místní lidé si tu často posedí na slunci a povykládají. Jezdí sem i chataři pro vodu,“ řekl obyvatel Vacenovic Štěpán Kouřil, který sám pravidelně pro vodu do obce dochází. Podle svých slov ji využívá úplně na všechno od zalévání po vaření.

Vydáno pod