Ceny nájmů mohou i klesat, tvrdí Institut regionálních informací

Brno - Co udělá deregulace nájmů v krajských městech s cenami, za které se budou pronajímat byty? Tuto otázku si kladou nejen nájemníci, ale i majitelé bytových domů. Podle Institutu regionálních informací žádný cenový šok obyvatele nájemních bytů nečeká. Ve Šlapanicích, Kuřimi a v Hustopečích jsou ceny nájmů dokonce vyšší než v samotném Brně.

Vyšší nájemné ale mohou očekávat obyvatelé obecních bytů v Brně. Tam může vzrůst až přes 100 korun na metr čtvereční. Tím dojde ke srovnání ceny za metr čtvereční v nájemních a obecních bytech. Za metr čtvereční v nájemních bytech platili obyvatelé Brna v srpnu 114 korun.

Většina městských částí se v letošním roce nepřiblížila k cílovému nájemnému. „Nepředpokládám, že by se nájmy v obecních bytech v Brně dostaly v příštím roce přes 100 korun,“ uklidňuje náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

Na cílové nájemné se zvýšily ceny bydlení v městských částech Brno-sever a v části Králova Pole. Radnice Brno-sever obyvatelům z této nejvyšší částky poskytuje až poloviční slevu – záleží na tom, v jakém stavu je dům, ve kterém obecní byty jsou. Rozhodující přitom je, zda byla v domě vyměněna okna, jestli byl dům zateplen a to, zda dům prošel rekonstrukcí zdravotně-technické instalace. Podobné slevy poskytují i některé další městské části.