Dokument o Karlu Reiszovi má za sebou ostravskou premiéru

Ostrava - Do kin míří dokumentární film o Karlu Reiszovi, vedle Miloše Formana nejslavnějším filmaři českého původu. Film Karel Reisz - Ten filmový život zachycuje příběh ostravského rodáka, který v Anglii patřil mezi zakladatele anglické nové vlny a Free Cinema. Režie snímku, který vznikl v koprodukci s Českou televizí Ostrava, se ujala Petra Všelichová V premiéře ho už za necelou hodinu a půl mohou vidět návštěvníci ostravského Minikina.

Karel Reisz se narodil 21. července 1926 v Ostravě v rodině židovského právníka. Jeho starší bratr Pavel ve svých třinácti letech odešel studovat do Velké Británie, Karel za ním přijel o čtyři roky později jako jedno z Wintonových dětí. Bratři se už od mládí ubírali každý jiným směrem. Zatímco Pavla zajímalo zemědělství, Karla fascinoval film.

„Jeho život byl úplně jiný, než můj. Pro něho bylo důležité divadlo, kino, sbírání vzácných objektů, pro mne to nic neznamenalo, já jsem byl sedlák,“ řekl bratr Karla Reisze Pavel.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

V dokumentu o slavném režisérovi vypovídá nejen jeho rodina, ale také bývalí kolegové, herci nebo střihači.

„Myslím si, že ten výsledek není jen o filmové práci, o tom, že byl režisér, ale je to i o tom, jaký byl člověk. I když jsme se ptali na práci, všichni stejně skončili u toho, jaký byl,“ uvedla režisérka dokumentu Patra Všelichová.

K nejslavnějším snímkům Karla Reisze patří bezesporu film V sobotu večer, v neděli ráno nebo Francouzova milenka s Meryl Streep a Jeremy Ironsem v hlavních rolích. Karel Reisz zemřel před deseti lety v Londýně ve věku sedmdesáti šesti let.

Na průčelí domu v centru Ostravy, kde strávil Karel Reisz dětství, byla v souvislosti s festivalem Ostrava Kamera Oko, na kterém byl film slavnostně uveden, odhalena pamětní plastika.

„Chtěli jsme udělat takovou paralelu mezi jeho životem v Ostravě a mezi prvními filmy, které natáčel v Anglii, ale vypadají, jako by byly natočené v Ostravě,“ řekl dramaturg a koproducent filmu Čestmír Kopecký.

Film se Karel Reisz - Ten filmový život, budou moci návštěvníci kin vidět od čtvrtého října.