Výstava představí náboženské předměty českých Němců

Brno - Zbožnost německých obyvatel bývalých Sudet přibližuje nová výstava Moravského zemského muzea v Brně. K vidění jsou například upomínky z poutí, sošky či grafiky. Drobné artefakty jsou součástí sbírky Sudetoněmeckého muzea v Mnichově.

Vystavené předměty pocházejí z Čech a Moravy a podle kurátorů dokládají, že religiozita českých a německých katolíků byla blízká. Obě duchovní etnika například sdílela stejná poutní místa. „Na tato poutní místa chodili přirozeně jak Češi, tak Němci,“ uvedla vedoucí Etnografického ústavu Moravského zemského muzea Hana Dvořáková.

Zájemci si mohou výstavu prohlédnout v kapli Paláce šlechtičen na Kobližné ulici v Brně. Návštěvníci ve vitrínách najdou obrázky poutních míst, kříže a křížky, drobné plastiky, modlitební knížky, růžence či kropenky. „Nesetkáte se tam se špičkovými díly lidového umění, ale jsou to doklady hluboké zbožnosti širokých vrstev,“ upozornila Dvořáková. Pro majitele měly předměty velkou hodnotu. Často si je totiž s sebou brali při nuceném odchodu z poválečného Československa. Výstava je doplněna i o kopie Pražského Jezulátka, sochy dovezené ze Španělska a uctívané v pražském kostele Panny Marie Vítězné.

Vydáno pod