Většinový podíl Veletrhů Brno je na prodej, koupi zvažuje radnice

Brno - Německá skupina Messe Düsseldorf plánuje prodat 61procentní podíl Veletrhů Brno. Předkupní právo má brněnský magistrát. Nabídku musí na svém příštím zasedání projednat zastupitelstvo, řekl dnes mluvčí radnice Pavel Žára. Radnice nyní vlastní 34 procent akcií Veletrhů Brno. Přibližná cena většinového podílu německé firmy zatím není známá, podle serveru lidovky.cz se odhaduje na stovky milionů korun.

„Rada města Brna dnes projednávala materiál, který pojednává o smluvním vztahu mezi městem Brnem a firmou Messe Düsseldorf, a to na základě nabídky statutárnímu městu Brnu zahrnující odkoupení 61 procent akcií ve společnosti Veletrhy Brno,“ uvedl Žára. Podle něj radnice zatím ani řádově neví, o kolik peněz by mělo jít. Německá společnost chce podle dostupných informací prodat všechny své akcie týkající se Veletrhů Brno.

Informaci o jednáních o majetkových převodech podílů ČTK potvrdil i mluvčí Veletrhů Brno David Pokorný. „Pro nás to znamená pokračování jednání o podílu města Brna a opci, která v tuto chvíli platí do roku 2020,“ upřesnil Pokorný.

Veletrhy Brno se v minulých letech potýkaly s dopady hospodářské krize, v letech 2009 a 2010 byly ve ztrátě. Kvůli finančním problémům se musely některé akce na výstavišti zrušit. Naposledy letos firma zrušila výstavní akci Autotec. Loni byly Veletrhy Brno po delší době poprvé v mírném zisku.