Večerka na sídlišti Jižní Svahy končí. Kvůli metanolu

Zlín - Večerka na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy, kde policisté zadrželi první závadný alkohol ve městě, skončí. Radnice dala provozovateli výpověď. Obchod je totiž v nájmu v městské budově. Vedení Zlína už má jasno v tom, co večerku nahradí. V prostorách by měla sídlit rozšířená služebna městské policie.

Provozovatel večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy dnes dostal od magistrátu výpověď. Ve výpovědi radnice důvod neuvedla, ten je ale zřejmý. Právě v této provozovně nakoupilo několik lidí pančovaný alkohol s obsahem metylu. Mezi nimi například i paní Alena, kterou v pátek propustili ze zlínské nemocnice. Její přítel, který pil závadný alkohol s ní, však v nemocnici leží už 14 dní na jednotce intenzivní péče. Podle lékařů bude mít zřejmě trvalé následky. 

Policie už sedmatřicetiletého majitele večerky obvinila z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Hrozí mu až tříleté vězení nebo zákaz činnosti. Večerku musí provozovatel vyklidit do tří měsíců, od nového roku pak uvolněné prostory využije městská policie, která má v domě svoji služebnu. „S provozovatelem jsme o tomhle nejednali. Návrh vzešel na Radě města Zlína a byl jednoznačně podpořen,“ řekl náměstek zlínského primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN). 

Zlínští radní dnes také oznámili, že si veřejnost bude moci příští týden nechat otestovat alkohol, který mají lidé doma. Nabídka platí pro občany s trvalým pobytem ve Zlíně. Testovat se bude v budově na ulici Zarámí, každému jeden vzorek zdarma, další budou zpoplatněny v řádu desítek korun. Přesné datum kontrol radnice zveřejní v nejbližších dnech.

V nemocnici zůstává 5 pacientů 

V nemocnicích na Zlínsku mezitím zůstávají další pacienti otrávení metanolem. „Z nemocnice T. Bati ve Zlíně byl včera odpoledne propuštěn 42letý muž, který byl u nás hospitalizovaný s otravou metanolem. V nemocnici je s otravou nyní hospitalizováno pět osob, jeden muž leží na jednotce intenzivní péče,“ potvrdila mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Celkem bylo kvůli požití metanolu ve zlínské nemocnici přijato 13 osob, osm z nich už bylo propuštěno. Po jednom pacientu s otravou leží také v nemocnicích ve Vsetíně a Kroměříži.

Česko se chystá na konec prohibice 

Prodejci alkoholu mezitím s napětím očekávají chystané uvolnění částečné prohibice. Zatím stále není úplně jasné, kdy se první láhve s obsahem alkoholu dvacet a více procent znovu objeví na pultech obchodů a barů. Likérky si již od rána mohou vyzvedávat nové kolky na alkohol na celních úřadech.

Několik milionů nových kolků už dorazilo i do Brna - a hned se po nich zaprášilo. Jenom na Břeclavsko jich Celní správa odeslala milion, dalších skoro 900 tisíc si vyzvedli výrobci a dodavatelé alkoholu přímo v Brně. „Vzhledem k tomu, že tiskárna objednávky vyřizuje postupně, tak na některé úřady ještě kolky vůbec nedorazily. Takže na skladě je bohužel nemáme,“ vysvětlila mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

O kolcích hovoří mluvčí Celního ředitelství Brno Lada Temňáková (zdroj: ČT24)

Vláda počítá s tím, že likérky dodají rodné listy ke všem šaržím se starými kolky, které teď leží ve velkoskladech nebo třeba na skladech hypermarketů. V návrhu stojí, že by na to měly mít šedesát dnů. Po tomto novém nařízení by podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09) následovala velká série kontrol. 

V Prostějově už kolkují

Jako úplně první v Česku si nové kolky vyzvedli likérníci z Prostějova – už po šesté hodině ráno. Inovovaný kolek obsahuje číslo likérky, označení alkoholu a počtu procent a není černý, ale červený. Taky na něm přibylo slovo NOVÝ – a to rovnou dvakrát. Pracovníci prostějovské likérky od celníků ráno přivezli 1 800 000 těchto nových kolků a hned je začali lepit na nově stáčené lahve. Ve čtyři odpoledne pak celníci přivezli další várku. V likérce tak teď mají k dispozici celkem 2,3 milionu nových kolků. I takováto zásoba jim vystačí jen na týden.

Kolky s červeným kódem a nápisem „NOVÝ“ ve stejné barvě budou výrobci lepit na láhve z výroby. Zákazníci tak poznají, že se jedná o alkohol vyrobený po propuknutí metanolové aféry, tedy bezpečný. Do obchodů a restaurací se tyto láhve budou moct dostat až poté, co ministr zdravotnictví Leoš Heger ve sdělovacích prostředcích nařízením zmírní prohibiční opatření. Očekává se, že se tak stane dnes večer nebo ve čtvrtek – podle toho, kdy se vláda sejde k jednání. Rozhodovat bude i o tom, co se zásobami alkoholu, který skončil ve skladech po vyhlášení částečné prohibice.