Medvědice Cora, máma Billa a Toma, čeká opět mláďata

Brno - Lední medvědice Cora, která před pěti lety úspěšně odchovala dva potomky, Toma a Billa, bude zřejmě v polovině listopadu znovu rodit. Veterináři doufají, že tentokrát bude úspěšnější než před rokem, kdy sice porodila dvě další mláďata, brzy po porodu je však sežrala. Tehdy nebyla medvíďata životaschopná, čemuž chce letos zoologická zahrada předejít tím, že budoucí matku lépe krmí. Stejně jako loni chystá zoo přímý přenos porodu na svých webových stránkách.

„Doufáme, že letos vše dopadne dobře. Po konzultacích s pracovníky moskevské zoologické zahrady, která úspěšně odchovává lední medvědy, jsme změnili Coře krmné dávky. Přidali jsme jí ryby a rybí tuk. Zdá se nám, že je silnější a v lepší kondici,“ uvedl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. Všichni doufají, že tentokrát vše dopadne dobře a mláďata budou životaschopná. Ošetřovatelé se dokonce na doporučení snažili sehnat pro Coru tulení tuk, ale to se nepodařilo. Věří ale, že s lepší výživou se jim podaří předejít tomu, co se stalo před rokem, kdy přišly komplikace těsně po porodu. Mláďata totiž přišla na svět podvyživená. Zřejmě i to by mohl být důvod, proč nepřežila.

Ředitel brněnské zoo k porodu medvědice Cory (zdroj: ČT24)

První přišlo na svět zřejmě již mrtvé a druhé bylo nezvykle tiché. „Normálně by se mělo dožadovat jídla a jevit jasné známky života. Cora ho jen několikrát přenesla v tlamě z jednoho místa na druhé,“ uvedl tehdy Hovorka. „Zhruba po hodině a půl bylo zřejmé, že první medvídě nejeví známky života,“ popsal vrchní zoolog Jaroslav Dražan. Proč přesně medvíďata zemřela, zoologové přesně nevědí. Cora ale i tak potvrdila, že je dobrá matka. Žádné z mláďat nesežrala okamžitě, ale až dlouho poté, co nejevila známky života.

Naděje se ale letos zaměstnanci zoo nevzdávají. Ošetřovatelé mají už dnes připravený porodní box.

Čtrnáctiletá lední medvědice má za sebou již celkem čtyři neúspěšné porody. Potomky se jí podařilo úspěšně odchovat zatím pouze v roce 2007. Po narození Billa a Toma, jak zoo medvíďata pojmenovala po zpěvácích německé hudební skupiny Tokio Hotel, tehdy brněnské zahradě přinesla do pokladny asi tři miliony. Návštěvnost se zvedla o 70 tisíc lidí a obchody prodávaly stovky plyšových ledních medvídků. Bill a Tom odešli ve věku 15 měsíců do jiných zoologických zahrad – Bill do německého Gelsenkirchenu a Tom do Prahy.