Brno prodalo funkcionalistické lázně Kopečná, koupila je lékařka

Brno - Brněnská radnice prodala jednu ze svých funkcionalistických památek, bývalé městské lázně na Kopečné. Za 10,7 milionu korun je koupila lékařka, která podniká ve zdravotnictví. Lázně tak zřejmě budou mít využití zaměřené na zdraví stejně jako dosud, informoval dnes novináře náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). S prodejem další velké budovy, bývalého kojeneckého ústavu naproti brněnskému Výstavišti, má ale radnice problémy.

Památkově chráněné lázně podle návrhu architekta Bohuslava Fuchse se podařilo magistrátu prodat v prvním kole nabídkového řízení, zájemci byli dva. „Větší finanční obnos nabídla právě zmíněná lékařka. Přechod bude bezkolizní, budova bude mít zřejmě podobné využití,“ uvedl Pospíšil. Minimální prodejní cena byla devět milionů korun.

V budově jsou masážní boxy, dříve sloužila jako relaxační centrum. Lázně z let 1928 a 1929 jsou chráněné, na případné opravy budou dohlížet památkáři. Městu se také podařilo prodat další zbytný majetek, budovy ležící zejména na území městské části Židenice. Celkem magistrát v poslední době na prodeji získal téměř 23 milionů korun.

Problémy má radnice s prodejem bývalého kojeneckého ústavu v ulici Hlinky naproti brněnskému Výstavišti. Město spoléhalo na možnost získání rozsáhlých pozemků v lukrativní lokalitě nedaleko centra, ve třetím kole nabídkového řízení se ale nepřihlásil žádný zájemce. Město přitom snížilo minimální cenu z původních 69 milionů korun na 65 milionů, níž už podle Pospíšila nepůjde. „Navrhnu, aby cena byla ustálená na 65 milionech korun v přímém prodeji. Nemovitost bude zařazena mezi stálé nabídky,“ uvedl náměstek. O areál projevila v minulosti zájem jedna firma, která složila kauci a stále ji nestáhla, i když smlouvu už nepodepsala.

Vydáno pod