XX. ročník Evropských dnů handicapu v Ostravě

Ostrava se chystá na 20. ročník Evropských dnů handicapu, které začnou v pondělí 1. října a celotýdenní program se odehraje na různých místech města. Součástí je fotbalový turnaj, výstavy, odborné konference, jarmareční prodej výrobků handicapovaných klientů i tradiční slavnostní večer. Akci pořádá ostravská asociace TRIGON a na slavnostním večeru bude letos posedmé udělena cena Křišťálový kamínek 2012. Ocenění má vyzdvihnout mimořádné činy lidí s handicapem a zároveň poděkovat těm, kteří problematice dětí, mládeže i dospělých s postižením věnují čas, energii i kus svého života.

Program pětidenní akce zahájí v pondělí Mezinárodní fotbalový turnaj, v němž se utká šest týmů z pěti zemí. Společně s mentálně postiženými sportovci hrají v pětičlenných týmech i fotbalisté bez handicapu. Slavnostní výkop obstará některý z hráčů ostravského Baníku. 

Jedno z témat odborného semináře je například zaměření se na problematiku finanční gramotnosti u handicapovaných. „Přibližně 90 procent našich klientů je zadlužených,“ říká Olga Rosenbergerová z pořádající asociace. „Společnosti, které nabízejí různé půjčky, často zneužívají faktu, že lidé jsou postižení a negramotní.“ Rosenbergerová očekává, že z diskuse vzejdou i některé podněty, například pro úpravu zákonů.

Slavnostní předání Křišťálového kamínku vybraným osobnostem proběhne 3. října 2012 v Domě kultury města Ostravy. Ocenění Křišťálový kamínek 2012, které je v České republice naprosto ojedinělé, se uděluje v těchto kategoriích: Ocenění osobnosti za dlouhodobou práci a mimořádné výsledky ve prospěch osob s handicapem , Ocenění osobnosti s handicapem za mimořádný čin nebo aktivitu, Ocenění pro seniory za pomoc lidem se znevýhodněním (tato zvláštní kategorie byla letos výjimečně přidána při příležitosti Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity).

Vydáno pod