V doprovodu policie vyrazili dnes hygienici na kontroly ostravských provozoven

Ostrava - Ministr zdravotnictví Leoš Heger ve čtvrtek oficiálně vyhlásil omezení stávající prohibice. Policisté a hygienici jsou ale kvůli smrtícímu metanolu stále ve střehu. Zmírnění prohibice umožňuje provozovnám nalévání alkoholu. Ale ne jakéhokoliv. Prodávat a nalévat se může tvrdý alkohol vyrobený loni a dříve, u letošního musejí výrobci a distributoři doložit původ lihu novým dokladem. Proto v doprovodu policie vyrazili dnes hygienici na kontroly ostravských restaurací, hospod, barů i zahrádek. Během dopolední části kontrol nebyly odhaleny žádné nedostatky.

Dana Chodníčková je majitelkou restaurace Havránek, kterou v restituci zdědila po rodičích. Do oprav investovala nemalé peníze. Přesto se v posledních deseti letech restaurace stala spíše pivnicí, kde se nalévá i nějaký ten alkohol. Havránek stojí na začátku sídliště a chodí sem většinou stálí klienti.

Dnes byla tato restaurace právě jednou z kontrolovaných. Dana Chodníčková přiznala, že po vypuknutí metanolové aféry jsou kontroly časté. "Chtěli vidět, kde máme uskladněný alkohol. Bylo mi sděleno, že rozlévaný alkohol musíme zničit. U zavřených lahví pak zjistit, jestli jsou letošní“. Dodala, že vylévat otevřené lahve bude pro každého hostinského znamenat velké ztráty. A tvrdý alkohol zatím ani nenabízí, protože se nedostala k lahvím, které by byly vyrobeny do konce loňského roku.

Kontrola ji nezaskočila, žádný alkohol, který nesplňuje podmínky dané mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, ze skladu po zmírnění prohibice nevytáhla. „Zůstal tam. Ani jsme nemohli nic koupit, protože v obchodech a velkoskladech nic ke koupení nebylo,“ uvedla Chodníčková.

Nárazové kontroly hygieniků můžou v Moravskoslezském kraji očekávat všichni provozovatelé večerek, restaurací, pivnic nebo barů. Kontroly budou probíhat po dobu, než bude změněno mimořádné opatření, nebo do doby, než budou zkontrolovány všechny provozovny.