Výroba elektřiny i start do vesmíru. Noc vědců přilákala stovky Brňanů

Brno - Nejen Václavové, ale také vědci slavili 28. září svůj svátek. Páteční noc patřila Evropské noci vědců. Univerzity, muzea, planetária a hvězdárny při ní otevřely dveře dokořán a lidem zábavnou formou ukazovaly svoji činnost. Jen v Brně tato jedinečná příležitost přilákala stovky návštěvníků.

V Brně se do akce zapojilo jedenáct institucí. Například v brněnské hvězdárně se návštěvníci toulali po hvězdách pomocí astronomických dalekohledů nebo si zkoušeli žonglovat s talíři. Největší zájem ale vzbudila show nadšenců z Náměště nad Oslavou, kteří předvedli start do vesmíru.

Fakulta chemická Vysokého učení technického v Brně se na tento večer přestěhovala do nákupního centra. „K nejsledovanějším patří pokusy z anorganické chemie,“ řekl Tomáš Opravil z Fakulty chemické VUT v Brně. „Při nich se kouří, sem tam hoří nebo vyletují bublinky,“ dodal.

Studentů přírodních věd ubývá

Cílem akce je ukázat lidem, že věda může být zábavná a že badatelé a výzkumníci taky umí být poutavými vypravěči nebo působivými showmany. Na návštěvníky vždy čekají nejen zábavné pokusy a hry, ale také zajímavé populárně-naučné pořady.

NO COMMENT: Noc vědců v Brně 2012 (zdroj: ČT24)

„Byli bychom rádi, kdyby se z každé akce aspoň jeden jediný účastník stal studentem naší nebo jiné chemické školy, protože o tyto odborníky začíná mít trh velkou nouzi,“ uvedl Opravil.

Noc vědců, která je vyvrcholením týdenního Festivalu vědy, vyhlašuje každoročně Evropská unie už od roku 2005. Kromě vysokých škol a hvězdáren se do ní zapojují i muzea.