Svatováclavský svátek na zámku v Ostravě – Zábřehu byl ve znamení chmelového moku

Milovníci piva se už pošesté mohli sejít na přehlídce produkce minipivovarů v prostorách zábřežského zámku a jeho okolí. Svatováclavské slavnosti byly tentokrát s mottem „České pivo žije“ a slavností se zúčastnilo šestadvacet minipivovarů, z nichž většina byla z našeho regionu.

Ke zpříjemnění atmosféry ochutnávání pěnivého moku organizátoři připravili bohatý doprovodný program nejen pro dospělé, ale i pro děti. Celá dvoudenní akce začala příjezdem svatého Václava a program pak pokračoval šermířskými souboji, vystoupením historických a divadelních souborů, kejklířů a komediantů, jarmarkem apod.  Účastníky jistě potěšil i koncert kapely Citron, Nebe, Marian 333 či PEHA.

Klasicky se přilehlá ulice přejmenovala ve dnech 27. a 28. září na ulici Pivní a sousedící park se proměnil v jarmareční místo.  Na své si přišly i děti. Kolotoče, trampolína, střelnice, skákací hrad a spousta sladkých dobrot k takovým slavnostem zkrátka patří.

Minipivovar zábřežského zámku připravil pro slavnosti i Svatováclavský pivní speciál - spodně kvašené pivo uvařené ze speciálního vídeňského sladu, které má lehce měděnou barvu a nasládlou sametově hebkou sladovou chuť. K mání bylo na 40 druhů ochutnávek piv - klasické, ochucené, ovocné, ale i medové či bylinkové.

O pivo z malých pivovarů je stále větší zájem a proto se zvyšuje i jejich počet. Na severní Moravě a ve Slezsku jich aktivně pracuje už sedmnáct.