Z otloukánka premiantem. Královo Pole vede extraligu

Brno - Nejlepší začátek sezóny po svém návratu do extraligy zažívají házenkáři Králova Pole. Po čtyřech odehraných kolech se mohou vyhřívat na výsluní prvního místa v extralize. Jediný bod zatím ztratili v úvodním kole v Jičíně.

„Takový skvělý vstup do sezóny jsme určitě nečekali, ale já bych to příliš nepřeceňoval. Může to být totiž dáno i losem. Je teprve začátek sezóny a byla by chyba, kdybychom si mysleli, že jsme v extralize nejlepší. Za pár kol můžeme být úplně někde jinde,“ zůstává při zemi jedna z klíčových spojek Králova Pole Jan Hubáček.

Tým, který měl v posledních letech starosti spíše záchranářské, před letošní sezónou výrazně posílil. Do kádru se vrátil Viktor Hastík a ze studijního pobytu v zahraničí Tomáš Mičola. Na spojkách doplnili kanonýra Jana Hubáčka a společně vytvořili mimořádně údernou palebnou legii. „Letos je to pro mě obrovský rozdíl, protože hru i góly dokážeme rozložit na více hráčů. Všechny naše spojky můžou hrozit,“ vidí klíčové zlepšení Hubáček, který v loňské sezóně táhl Královo Pole především vlastními silami.

Z přenosu Lovosice versus Karviná. Extraligu vede Královo Pole (zdroj: ČT24)

Do týmu přibyli i dva zkušení hráči. Obranář Josef Klačo, a především Michal Dostalík. Důrazný pivot oblékl brněnský dres po dlouhých deseti letech. Za sebou má mistrovský titul s Frýdkem Místkem nebo třeba i angažmá na drsném Islandu, kde byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem v domácích soutěžích. „Vůbec jsem nevěděl, jak soutěž bude vypadat. Proto jsem čekal všemožné věci, ale oproti tomu, že dříve Brno málem padalo, a teď jsme na čele tabulky, tak je to fajn,“ je spokojený i bývalý reprezentační pivot Michal Dostalík. Obranu navíc kvalitními výkony drží brankář Jiří Bavlnka.

„Já to vidím ve dvou rovinách. První rovina je to, že jsme vloni družstvo stabilizovali. Hráči vědí, co po nich chceme, jaký styl produkujeme. Druhá věc je ta, že přišli další hráči jako Dostalík a Hastík. To jsou kluci, kteří přinesli zkušenost, ale také touhu po vítězství, to nám chybělo. Jsou to vítězné typy. Nechtějí nic vzdát a společně s nimi ožil jak Hubáček, tak Mičola. Najednou máme silnou osu, kterou nám můžou všichni závidět,“ okomentoval hlavní příčiny úspěchu lodivod brněnského týmu Jan Hegar.

  • Na předváděné hře Brna je patrný i rukopis kouče Hegara zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3998/399758.jpg
  • Královo Pole sází na kvalitní obranu a vyrovnané spojky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3998/399751.jpg
  • Jan Hubáček předvádí na palubovce házenkářské kousky par excellance zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3998/399755.jpg
  • Výkony Králova Pole do hlediště brněnské haly lákají stále více diváků zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3998/399761.jpg

Po remíze v Jičíně Brno bez problémů zvládlo domácí zápas s Frýdkem Místkem a ve třetím kole zaskočilo přesvědčivou výhrou ambiciózní Plzeň. Naposledy mohly postupně se zaplňující tribuny brněnské haly v sobotu tleskat drtivému vítězství nad Přerovem. Královo Pole vyhrálo 36:19. V loňské sezóně přitom rovněž ve čtvrtém kole na stejného soupeře Brno ještě nestačilo. „Pro mě fakt, že Brno vede extraligu, až tak velké překvapení není. Tým je dlouhou dobu spolu, přišli klíčoví hráči do obrany. Jejich hra pak vychází právě z kvalitní  obrany,“ okomentovala přerovská spojka Martin Kavka.

Brno v posledních zápasech zdobí hlavně dynamická agresivní obrana, ze které okamžitě přechází do rychlých protiútoků. I při postupném přechodu do útočné fáze hrozí královopolští ze všech pozic. „Z mé pozice pivota musím ocenit hru spojek a také brankář chytá výborně. Spojky umí jeden na jednoho a z toho pak těží ostatní v týmu. Křídla si čekají na pozici, já také vyčkávám na svou šanci,“ doufá, že skvělá fazóny Brnu vydrží Dostalík.


Královo Pole se tak ve stále více vyrovnané extralize zřejmě nebude chtít spokojit pouze s pohodlnou záchranou. I první kola naznačují, že letošní ambicí jihomoravského týmu by mohl být minimálně postup do elitní šestky. „Ambice zůstávají pořád stejné. Pro nás byl cíl hrát dobrou hru, to se nám snad daří. A když se probojujeme do první šestky, tak to bude jenom úspěch. Tam už se totiž může stát cokoliv,“ věří brankář Jiří Bavlnka.

„Naše výkony jsou rok od roku lepší, to je pravda. Jsem tady třetí sezónu a forma jde pořád nahoru. Takže jestli tady budu další tři roky a pořád to bude gradovat, tak to bude fantastické. A nepopírám, že bych chtěl zlatou medaili,“ netajil své ambice Tomáš Mičola.

Jestli bylo vedení Brna jen souhrou náhod a příznivého losu, se ukáže nejpozději po třech následujících kolech. Královo Pole hraje dvakrát po sobě venku, a to hned v Karviné a Lovosicích. Doma potom přivítá favorizovanou Duklu Praha, které se letos zatím výsledkově příliš nedaří. „Soupeři si na nás budou dávat větší pozor. Lépe se na nás připraví. Na druhou stranu máme dobrý vstup do soutěže, můžeme jít do dalšího zápasu v Karviné v klidu. Nemyslíme na Lovosice, myslíme na Karvinou, vždycky myslíme na jeden zápas dopředu,“ nechtěl o budoucích výsledcích spekulovat trenér Hegar.

„Právě v následujících zápasech se naše forma teprve ukáže. Plzeň to byl první takový prubířský kámen, a to jsme zvládli. Plzeň byla spíše zaskočená, že se nám to povedlo,“ konstatuje, že těžké zápasy teprve přijdou, Viktor Hastík.

Pokud i po sedmém kole zůstane Brno na špici, bude jasné, že házenkářská extraliga má letos o favorita více.

Vydáno pod