Zátopkův trenér Haluza má svůj pomník

Újezd u Brna – Jan Haluza trénoval několikanásobného olympijského vítěze Emila Zátopka. V padesátých letech se stal obětí komunistické perzekuce, přesto se tento sportovec dožil 97 let. Právě jemu v Újezdu u Brna, kde Haluza strávil celé mládí, odhalili památník.

Přestože Haluza pocházel z chudé rodiny, dokázal vystudovat brněnskou právnickou fakultu, kde se také naplno věnoval atletice. Sportovec tělem i duší byl vůbec prvním trenérem Emila Zátopka, kterého dokázal ve vzájemném souboji dokonce třikrát porazit. „Jako chlapec si pamatuju, že vždycky ráno, než šel na vlak do Brna do školy, do ruksaku písek si bral a na kopec na mohylu běžel a pak zpátky na vlak běžel, a tak trénoval,“ zavzpomínal pamětník Arnošt Florian.

Jana Haluzu, který zemřel loni 25. srpna, nezlomilo ani několikaleté věznění za komunistického režimu. Svým životem dokázal inspirovat mnoho lidí. „To městečko nemá mnoho významných osob, tím, že vidíme, že se tu některé osobnosti narodily, tak je to pro nás významné a on se k Újezdu znal,“ podotkl starosta Újezdu u Brna Jan Hradil. Zatím je na prostranství před radnicí jen hlína, která by se už příští rok měla zazelenat a probarvit keři růží.

Reportáž Jakuba Ščurkeviče (zdroj: ČT24)
Vydáno pod