Restauratérům se vylévat otevřený alkohol nechce

Brno - Většina hospodských a restauratérů zatím váhá s likvidací lahví alkoholu otevřených před prohibicí. Nechtějí ještě zvyšovat ztráty, které na tržbách zaznamenali kvůli zákazu prodeje. Otestování nezávadnosti alkoholu se podle nich ale vyplatí jen u nejdražších značek.

Otevřené kořalky zatím zůstávají pod zámkem v mnoha restauracích. Na pult sice nemůžou, při vylití by ale podnik tratil asi čtyřicet tisíc. Otestovat je za několik set korun, nebo rovnou vylít? Hospodští dostali na výběr jen špatnou nebo ještě horší možnost, jak naložit s lahvemi, které načali už před prohibicí.

„Je to samozřejmě nesmysl,“ myslí si číšník Milan Patočka z jednoho z brněnských podniků. „Tady z těch lahví, co tu máme otevřené, se popíjelo, ještě než přišly problémy,“ dodal.

Komentář číšníka Milana Patočky z Brna (zdroj: ČT24)

Není proto divu, že se do vylévání otevřeného alkoholu se restauratéři zatím příliš nehrnou. Svědčí o tom i připravený kontejner u čistírny v Brně-Modřicích, který zůstává prázdný. „Nelikvidujeme, nevylíváme, zatím čekáme, protože lahve tu máme za hodně moc peněz, takže ztráty by tam byly opravdu veliké,“ řekla provozní další restaurace Kateřina Veverková.

Testování zdarma pro restaurace neplatí

Otestování jedné lahve přijde na osm set korun. Jihomoravský kraj sice tuto službu nabízí zdarma, pro hospodské to ale neplatí. „Služba je určena bezplatně pouze obyvatelům s trvalým bydlištěm na území jižní Moravy, nikoliv podnikatelům k nějakému komerčnímu využití,“ vysvětlil mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement.

Vláda už předem podnikatele varovala, aby se nepokoušeli pravidlo obcházet. Na nabízení neprověřeného alkoholu se totiž bude pohlížet jako na trestný čin.