Opavská firma spojená s metanolovou aférou patří mezi největší zaměstnavatele zdravotně postižených lidí v kraji i republice

Ostrava - Sídlo firmy FROS ZPS v Opavě. Dvacátého září tu policisté zabavili tisíce litrů metanolu. Odtud se také podle vyšetřovatelů nebezpečný alkohol šířil dál po celé republice. Firma FROS ZPS, která tu balí a dávkuje drogistické zboží, a která zaměstnává stovky handicopavných lidí, přitom nemá s celou kauzou nic společného. Teď o tom musí složitě přesvědčovat své obchodní partnery. K dispozici má i oficiální vyjádření státního zástupce.

Jeden z hlavních aktérů kauzy si měl podle policie u opavské firmy objednat destilovanou vodu, která  je základem pro směs do ostřikovačů. S vlastním metyalkoholem ji pak měl namíchat na rampě do barelů. „Řetězce zaujaly takový velmi opatrný, zdrženlivý postoj, zvažují další spolupráci, z čehož my máme veliký strach, protože zrovna tyto firmy pro nás představují klíčové partnery pro tyto naše chráněné dílny,“ uvedl jednatel firmy FROS ZPS David Fládr. Firma momentáně zaměstnává na 250 lidí - pokud by musela omezit výrobu, většina lidí by práci v regionu nenašla. Opavská firma totiž patří mezi největší zaměstnavatele zdravotně postižených lidí v kraji i republice. Na obviněného podnikatele, který poškodil její jméno, už podala trestní oznámení.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod