Týraní svěřené osoby řeší ostravský soud

Ostrava - Tragédii mezi příbuznými začal řešit ostravský krajský soud. Dvaašedesátiletá Marie Jopková z Velké Polomi podle žalobce připravila svou nevšímavostí o život svou mladší mentálně postiženou sestru, o kterou měla pečovat. Marie Jopková, která je obžalovaná ze zločinu týrání svěřené osoby, svou vinu odmítá.

Své sestře nedala jídlo a pití a nechala ji několik týdnů ležet bez pomoci v posteli ve vlastních výkalech. Až když umírající žena upadala do bezvědomí, zavolala lékařskou pomoc. Žena po pár dnech zemřela v nemocnici na otravu krve. „Starala jsem se o ní dobře, vůbec to nechápu,“ tvrdí obžalovaná Marie Jopková. O svou mentálně postiženou sestru Marie Jopková pečovala od smrti jejich matky v roce 1999. Tehdy soud rozhodl, že bude její opatrovnicí. Zpočátku bylo vše v pořádku. Sestra sice byla postižená, ale dokázala se o sebe postarat. To se změnilo předloni v zimě, kdy už přestala chodit a pouze ležela v posteli a odmítala pomoc.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Ostrava je první město v zemi, kde už druhým rokem funguje speciální pětačtyřicetičlenný tým policistů, který se snaží obětem domácího násilí pomáhat čtyřiadvacet hodin denně. Informační letáky se všemi kontakty najdou lidé například v městské hromadné dopravě, v knihovnách nebo na úřadech.

Vydáno pod