Začal Týden knihoven. Olomoucká knihovna otevírá oddělení detektivek

Ostrava - Začal Týden knihoven. V Olomouci se k této akci se šestnáctiletou tradicí připojily Vědecká i městská knihovna. Ode dneška až do pátku na čtenáře čeká výstava, přednášky nebo otevření nového oddělení.

Pro Knihovnu města Olomouce představuje Týden knihoven představuje vyvrcholení všech aktivit, které v průběhu celého roku pořádá. Čtenářům tentokrát nabídne zamyšlení nad přemyslovskými kronikami, prohlídku olomouckých hřbitovů nebo besedu o léčivých bylinách. Speciální program pak má pro děti.

„Pro děti předškolního věku a jejich rodiče chystáme hodinu, kdy jim budeme číst z knížek a pak si budeme o tom povídat,“ říká vedoucí oddělení pro děti a mládež Milena Orlichová.

Knihovna navíc otevřela nové oddělení. Čtenáři tady najdou knihy s detektivní tématikou.

„Je to místnost s velkým křeslem, kde se posadíte a vybranoou detektivku si přímo na místě můžete přečíst,“ vysvětluje ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková.

Knihovnu, která nabízí více než dvě stě dvacet tisíc svazků, navštěvuje na dvanáct tisíc čtenářů. Jejich počet se každý rok zvyšuje.

„Počet dětí je kolem tří tisíc, to si myslím, že není špatné,“ dodává ředitelka Prucková.
Řadu akcí v rámci Týdne knihoven připravila taky Vědecká knihovna.

„V úterý to bude přednáška doktora Wagnera z akademie věd, který bude přednášet o kosmologii z pohledu fyzika. A ve středu přivítáme cestovatele Romana Vehovského, který sedm let stopem cestoval po Austrálii a Indonésii,“ informuje Olga Chmelíčková z Vědecké knihovny.

Ve Vědecké knihovně bude navíc k vidění výstava historických plebiscitů. Expozice mapuje plebiscitní kampaně na území Horního a Těšínského Slezska v období po I. světové válce a to prostřednictvím plakátů, letáků nebo novinových článků.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)