Služebny se rušit nebudou, slíbil obcím policejní prezident

Zlín – Nový policejní prezident Martin Červíček dnes slíbil, že ve Zlínském kraji nedojde k rušení policejních služeben a propouštění policistů. Prohlášení je reakcí na deklaraci, kterou mu tamní starostové poslali na začátku září. Protestovali v ní proti plánovaným škrtům, které by podle nich ohrozily bezpečnost v jednotlivých obcích.

Od nového roku měly obce ve Zlínském kraji přijít až o šedesát policistů a dvě policejní oddělení. „Žádáme Vás, aby ve Zlínském kraji, kde je podle dostupných statistik nejméně policistů na počet obyvatel v České republice, nedocházelo k dalšímu snižování jejich počtu,“ uvedli starostové v deklaraci. Úbytek policistů se měl dotknout třeba Bojkovic, Vizovic, Luhačovic nebo Vsetína.

Původní nižší stav byl podle Červíčka nastaven podle plošného seškrtání v celé policii. Dnes však uvedl, že by propouštění bylo v případě Zlínského kraje nesmyslné a policie by nebyla schopna adekvátně zajistit bezpečnost. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel dnes ve Zlíně uvedl, že v budoucnu se počet obvodních oddělení nebude nastavovat z Prahy, ale půjde o odpovědnost každého krajského ředitele.

Policejní prezident Martin Červíček o rušení služeben (zdroj: ČT24)

Jeden policista na 476 lidí. Ve zbytku republiky je to o polovinu méně

Na Uherskohradišťsku nyní na jednoho policistu připadá 476 lidí, celorepublikový průměr je přitom 293. Červíček dnes připustil, že Zlínský kraj má svá specifika. Podle krajského ředitele policie Bedřicha Koutného však početní stavy policistů v republice stále neodrážejí realitu, spíše kopírují stav před rokem 1989. „Tehdy šlo větší procento policistů do západních krajů republiky, kde čelili 'imperialistickým nepřátelům', dnes je situace opačná, zločin přichází z východu. Zatím žádné vedení policejního prezidia se těmto otázkám nevěnovalo, neudělala se analýza, zda je potřeba posílit východní část republiky,“ dodal Koutný.

K dnešnímu dni je ve Zlínském kraji 1224 policistů, v příštím roce jejich počet klesne na 1206. Podle původního plánu jich mělo zůstat jen 1169.

Zatímco Zlínský kraj vystrašilo propouštění a zavírání služeben, policisté na jižní Moravě mohou být v klidu. „O žádném plošném rušení neuvažujeme,“ uvedla už dříve policejní mluvčí Petra Vedrová.