Škola v Březině slavila výročí

Sto let od postavení nové školní budovy si o víkendu 29. a 30. září připomněli v obci Březina (u Křtin v okrese Blansko). V rámci oslav proběhl v sobotu den otevřených dveří a v neděli oslava spojená s kulturním programem a připomínkou toho, jaké to před sto lety bylo.

Psal se rok 1910 a naše země byla tehdy ještě součástí rakouského mocnářství. Obcím Březina a Proseč, které leží v krásném prostředí Moravského krasu, přestala vyhovovat jejich tehdejší škola, neboť byla malá a dětí se zájmem o vzdělání bylo hodně. Bylo proto rozhodnuto, že bude postavena nová školní budova, která nabídne moderní prostory malým žáčkům, stejně jako bude reprezentativní budovou pro tyto obce.  A přestože se začalo stavět v lednu 1912, tak v září téhož roku už škola otevřela své brány.

Krojovaní mládenci na koních zahajovali průvod obcí, dívky v pestrých národních krojích a velké zástupy domácích i přespolních se ubíraly za doprovodu hudby k budově nové školy.

Zájemci si tuto sobotu mohli prohlédnout celou školu a výstavu o historii školy. Kromě informačních panelů nabídla i staré učebnice z dob první republiky, historické artefakty z doby otevření školy a mnoho dalších zajímavostí. Nechyběla samozřejmě ani tvorba dnešních školáků a interaktivní prezentace o nynějším školství v Březině.

Březina - vystavené knihy
Zdroj: ČT24/Martin Habáň

V neděli byla na programu bohoslužba, posvěcení školy a po obědě program pokračoval ve stylu období postavení školy, tj. roku 1912 (císařský a královský kabaret, hry a školní vyučování včetně trestů z období roku 1912 atd.)

Martin Habáň, Březina (u Křtin)