V Brně svou formu předvedlo dvanáct olympioniků

Brno – Hala ve Vodově ulici má za sebou nejprestižnější badmintonovou událost této sezóny v České republice.  Za čtyři dny se na hrací palubovce vystřídalo téměř dvě stě padesát hráčů ze sedmadvaceti zemí. Na Mezinárodním mistrovství České republiky v badmintonu nechybělo ani dvanáct olympioniků, těm českým – Petru Koukalovi a Kristíně Gavnholtové se ale podle představ nedařilo a ve velké konkurenci neuspěli.

Diváci v Brně měli možnost čtyři dny sledovat špičkovou badmintonovou podívanou v podání nejlepších hráčů z České republiky i z celého světa. Na jednačtyřicátém ročníku mezinárodního mistrovství republiky bojovali badmintonisté o tituly v pěti disciplínách. „Po olympiádě v Londýně jsme čekali slabší účast, ale náš předpoklad se naštěstí nenaplnil. Navíc účast dvanácti olympioniků dodala turnaji patřičný glanc,“ měl radost z kvalitního startovního pole ředitel turnaje Ladislav Vorel.

Nejlepší český badmintonista Petr Koukal se poprvé od zápasů pod pěti kruhy představil na turnaji a v jihomoravské metropoli chtěl dojít stejně jako vloni do finále. Reprezentant brněnského klubu Sokol Veselý Jehnice si jako sedmý nasazený poradil v osmifinále ve dvou sadách s 183. hráčem světa Joshuou Greenem.

Reportáž Ondřeje Tomka (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtfinále se ale proti účastníkovi olympijských her v Pekingu a Londýně postavil Dán Flemming Quach a favorita domácích tribun porazil ve dvou setech 17:21 a 9:21. „U Petra Koukala možná všichni předpokládali lepší výsledek, protože je to takový náš brněnský Jágr, táhne k badmintonu diváky. Projevila se u něho ale účast v Londýně a také odpočinková pauza,“ okomentoval výsledek Petra Koukala Ladislav Vorel. Dvouhru mužů nakonec opanoval další dánský reprezentant Joachim Persson.

Roli favoritky nezvládla nasazená jednička Kristína Gavnholtová. Česká olympionička svoji cestu za triumfem ukončila v semifinále, kdy 1:2 na sety podlehla pozdější vítězce turnaje Kirsty Gilmourové ze Skotska a nenavázala tak na obhajobu loňského titulu.

Výsledky finále mezinárodního MČR v badmintonu

Muži - dvouhra: Persson (6-Dán.) - Bruun (Dán.) 2:0 (11, 10).

Muži - čtyřhra: Langridge, Mills - Briggs, Towler (všichni Anglie) 2:0 (14, 16).

Ženy - dvouhra: Gilmourová (7-Skot.) - Waranová (4-Fr.) 2:1 (18, -10, 13).

Ženy - čtyřhra: Olverová, Robertshawová (Angl.) - Gilmourová, Cooperová (3-Skot.) 2:0 (16, 15).

Smíšená čtyřhra: Langridge, Olverová - Ellis, Whiteová (všichni Angl.) (20, -6 skreč).