Olympionici, nová kola a film ČT Posel – startuje veletrh sportu

Brno - Čtyřdenní svátek sportu a aktivního trávení volného času dnes otevírá brány brněnských veletrhů. K osvědčeným projektům Sport Life, Bike Brno, Caravaning Brno nově přibude i 1. ročník Mezinárodního tanečního veletrhu Dance Life Expo. Jedním z vrcholů akce by měl být souboj olympijského vítěze v závodě horských kol Jaroslava Kulhavého s domácí silničářskou elitou. Vedle nových atrakcí, jako je například „cyklo fresh bar“, kde si návštěvníci vlastní silou vyrobí elektřinu a umixují čerstvé ovoce do lahodného nápoje, budou moci vyzkoušet i zcela nové modely kol. Na veletrhu se představí i Česká televize se svým novým filmem Posel, který mohou diváci vidět od 18. října v českých kinech. Jeho tvůrce Vladimír Michálek společně s hlavním protagonistou Kryštofem Hádkem budou na místě natáčet a na výsledek jejich počinu se budou moci diváci podívat 8. října v Dobrém ránu na ČT2.

Celkem 336 vystavovatelů ze 16 zemí do Brna přivezlo pestrou nabídku vybavení, oblečení a doplňků pro nejrůznější sportovní, outdoorové, fitness a taneční aktivity, stejně jako karavanů, potřeb pro kempování a souvisejících služeb. Ve čtyřech dnech navíc proběhne několik stovek doprovodných akcí, od soutěží a ukázkových lekcí pro veřejnost přes přednášky, besedy a semináře až po vrcholné závody.

Největší ze čtveřice projektů je jubilejní patnáctý mezinárodní cyklistický veletrh Bike Brno.  Přehlídka jízdních kol, doplňků a příslušenství pro cyklistiku zaplní pavilony V a F, v dalších dvou halách a na volných plochách proběhnou doprovodné akce. Díky dřívějšímu termínu, který se přesunul z listopadu na září, si zájemci mohou nové modely jízdních kol pro sezonu 2013 rovnou vyzkoušet a prověřit jejich kvalitu terénní jízdou po stezce kolem řeky Svratky a v přilehlých lesích. Tento „Outdoor Test“ bude ve čtvrtek a v pátek se startem v areálu koupaliště Riviéra. K dalším novinkám patří také atraktivní Pump Track aneb cyklistika bez šlapání. Zahraniční osobností, která do Brna dorazí podle organizátorů, je i vítěz Tour de France 2006 Španěl Oscar Pereiro.

Veletrh Sport Life 2012
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Horolezci, potápěči, lyžaři

Jedenáctý mezinárodní sportovní veletrh SPORT Life obsadil pavilony A1, A2, B a částečně také Kongresové centrum a volné plochy výstaviště. Prezentuje se výbava a oblečení pro nejrůznější sportovní a outdoorové aktivity, součástí je také výstava stanů a Expozice modelů lyží, přileb a lavinových vyhledávačů pro sezonu 2012/2013. Aktivní zážitky návštěvníky čekají na lezecké stěně, lanovce či barmském mostu. Pro ty, kteří sportovat nebudou, jsou připraveny přednášky, promítání, rozhovory nebo zcela nový Filmový festival zimních sportů. Další novinkou je víkendová potápěčská show s ukázkami nejen potápění, ale třeba i podvodního rugby. Naopak tradiční podobu interaktivního sportovního parku má pavilon B, kde si každý může vyzkoušet různé druhy sportů i pohybových aktivit. Aktivně se zúčastní atletka Zuzana Hejnová, motocyklový jezdec Karel Abraham, badmintonista Petr Koukal, horolezec Mára Holeček nebo třeba lyžařka Kateřina Pauláthová. Horolezec Radek Jaroš s Janem Trávníčkem budou besedovat o svém letošním výstupu na Annapurnu.

Jubilejní desátá mezinárodní výstava karavanů a obytných automobilů Caravaning Brno opět zaplňuje největší pavilon P, kde návštěvníky čeká řada nových a inovovaných modelů předních evropských výrobců pro sezonu 2013. V současných trendech caravaningu převládá zájem o menší vozidla s lehkou, stabilní a pevnou konstrukcí.

Radek Jaroš
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Přidává se tanec ve všech podobách

O den později, ale zato ve velkém stylu, na výstavišti odstartuje premiérový mezinárodní taneční veletrh Dance Life Expo. Všechna tři poschodí pavilonu E se od pátku rozvlní tancem, a to ve 35 různých stylech. V osmi sálech proběhne 150 workshopů a tanečních lekcí a na pěti pódiích návštěvníci uvidí to nejlepší, co současná taneční scéna nabízí. Během tří dnů se uskuteční také 14 tanečních soutěží a na sobotní odpoledne se chystá pokus o nový český rekord v počtu lidí, kteří zatančí pod jednou střechou na společnou choreografii. Vyučovat budou i lektoři ze zahraničí, mezi nimi baletní mistr Vladimir Malachov z Ukrajiny, house dancer Byron Cox z USA, flamenco tanečnice Virginia Delgadová ze Španělska a přijedou i čeští mistři, například Vlastimil Harapes nebo Yemi. „Naším cílem je představit tanec jako nositele emocí. Půjde o historicky první setkání všech tanečníků, bez ohledu na favorizovaný styl či pole působení. Dance Life Expo boří hranice a zve všechny pod jednu střechu,“ uvedl jeden z organizátorů Michal Nejezchleb.

Virginia Delgado
Zdroj: ČT24/Festival Ibérica

Česká televize chystá na veletrzích improvizované natáčení

Speciální nabídku pro veletrh připravila i Česká televize. Její stánek najdou zájemci v pavilonu F a na něm především prezentaci nového filmu Posel z produkce brněnského studia. V pátek odpoledne přijedou také jeho hlavní protagonisté – režisér Vladimír Michálek a hlavní hrdina Kryštof Hádek na slíbenou autogramiádu, která začne o půl třetí. V sobotu pak bude režisér se štábem přímo s návštěvníky veletrhu natáčet improvizované akční scény, jejichž výsledek si diváci budou moci prohlédnout následující pondělí v Dobrém ránu. Jaká bude jeho podoba – zda klip či reportáž – zatím autoři nevědí, ale diváci České televize se mají na co těšit.

Prezentovaný film Posel – původně televizní projekt – se tvůrci nakonec rozhodli uvést v kinech. Do distribuce vstoupí 18. října. „Věnuje se jiným problémům než mé předchozí filmy,“ podotkl Michálek, režisér snímků Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala a Babí léto. „Nicméně zůstalo, že je jen o jednom člověku,“ dodal. Hlavním hrdinou (který je ovšem spíš antihrdinou) příběhu je poslíček neboli messenger v podání Matěje Hádka. Ve své umanutosti i vykořeněnosti je typickým „produktem“ dnešního města, které nabízí tolik možností vyžití, ale jen těžko se v něm zapouštějí kořeny.

Jiří Vyorálek, Matěj Hádek
Zdroj: ČT/Jef Kratochvil

„Nemusíme dobývat Hollywood, ale filmy by měly být o něčem. Můžeme se pokusit o poctivou práci – a Epsteinův scénář měl k tomu předpoklady,“ prohlásil již dřív Vladimír Michálek. Posel, respektive poslíček, se zpočátku jeví jako sympatický nekonformní mladík, postupně se však ukazuje, že je sobecký a bezcitný a preferuje jen své zájmy. „Hraju kluka, který má rád svobodu a nechce se mu moc pracovat. Je to takovej lehce prašivej pes,“ potvrdil Hádek. Mezi touhou po svobodě a potřebou jistot ztrácí jeho postava své dřívější vztahy, ale zároveň odhodlaně buduje nové. Při jízdě životem, kterou jakoby nemohl zastavit, bourá více, než by si možná přál. Podle Michálka je Posel snímkem o emancipaci třicátníků. „Myslím, že Posel by se mohl jmenovat Kojot,“ dodává Michálek. „Kojot je strašně zajímavé zvíře, inteligentní, divoké, ale až nesnesitelné a hodně sobecké.“ Pro Hádka přichystal během natáčení řadu krkolomných scén na kole, v těch nejnebezpečnějších však nejen za něj zaskočili profesionální jezdci.

Vydáno pod