AVÍZO: Program na zámku v Mníšku od října do prosince

O víkendu 6. a  7. října pořádá zámek v Mníšku pod Brdy pro rodiny a děti prohlídky Tři věže s klíčnicí. Zámkem provází nejdůležitější služebná posledního pana barona, klíčnice. Má na starosti zamykání a odmykání všech místností zámku a dohled nad celou sbírkou důležitých klíčů. Provede návštěvníky po jídelnách a salonech, zavítáte do kaple, knihovny i pracovny. Na prohlídce také poví dětem pohádku o třech zámeckých věžích a čertíkovi, který jednu sebral a už ji nikdy nevrátil. Na závěr prohlídky čeká na děti 77 malých princezen, králů, královen a šlechticů.

V sobotu 13. října v Mníšku pod Brdy chystají opět Podvečerní prohlídky s andělem a Bílou paní, na kterých bude děti s rodiči provádět zámecká čertice Brdice nebo čertova babička. V kapli zámku všechny přivítá anděl s poselstvím pro děti, ty navíc bude pasovat na princezny a rytíře z Mníšku. Na arkádové chodbě, pokud budou všichni tiše jako myšky, určitě zahlédneme Bílou paní, občas k nám zavítá na návštěvu. Nemine nás také prohlídka malých panenek - princezen a královen a pro hodné děti máme navíc přichystanou sladkou odměnu a malou pozornost. Prohlídky probíhají od 16,00 do 17,20 hodin. Nutná předchozí rezervace míst na tel. 318 590 261.

Bílá paní - Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Další víkend 20. a 21. října na děti pro změnu čeká Loutková prohlídka s čertí babičkou. Babička všech pekelníků je moc hodná a ukáže dětem i jejich rodičům, jak se na zámku bydlelo před 100 lety. Spolu s ní navštívíte zámecké koupelny, pokojíček šlechtických dětí s hračkami, komnatu pro miminko a na závěr hostinské pokojíčky, do kterých se nastěhovaly velké pohádkové loutky ze zámku i podzámčí. Setkáte se třeba s princeznou a panem králem, vodníkem i jezerní vílou, ježibabou a dalšími bytostmi.

I během dalších víkendů budeme připravovat dětské prohlídky.

Od prvního adventního víkendu, tedy již v sobotu 1. prosince, každý víkend až do Vánoc zveme návštěvníky, opět zejména rodiny s menšími dětmi, na Vánoční prohlídky s adventními zvyky. Možná že Vás provede Zimní královna, možná vodnice nebo zámecký čert. Děti si vyzkouší pouštění lodiček, házení botou, zakrojíme jablíčko, ozdobíme stromeček. Třeba pod ním najdou i malý dárek. Dozvíte se, jak se slavily vánoční svátky na zámku i jaké zvyky se dodržovaly mezi šlechtou i prostým lidem. Víte například, že hospodyňka při pečení vánočky vyskakovala do výšky, aby jí těsto dobře vykynulo? Vyzkoušejte to taky!

Podrobnější informace k aktuální akci vždy na www.zamek-mnisek.cz

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy

Vydáno pod