Joch: Od demokratických státníků čekám „odvahu pod palbou“

Praha - Vzhledem k současné situaci v České republice je Petr Nečas pro Jocha optimálním premiérem. Alespoň se tak domnívá teď už bývalý poradce premiéra Nečase Roman Joch, který na svém blogu nepřímo označil prezidenta Klause za zbabělce. Premiér se vzápětí od jeho vyjádření distancoval a ukončil s ním spolupráci. I tak ale Joch premiéra hájí a za svými slovy na blogu si stojí. „My jako občané od našich státníků čekáme, aby projevili odvahu pod palbou,“ uvedl v pořadu Hyde Park ČT24.

Poté, co na svém blogu zveřejnil text útočící na Václava Klause slovy, že je „ufňukaná kremlofilní bába“, byl následně ze svého místa premiérem vyhozen. Sám podle svých slov toto vyústění očekával na padesát procent. „Premiér má ústavní odpovědnost, a když usoudil, že mu už žádný konkrétní poradce nemůže příliš posloužit, tak musel udělat to, co udělal,“  hájí jednání Nečase Joch. Sám považuje možnost působit na pozici premiérova poradce za privilegium.

„Jsem přesvědčen, že premiér Petr Nečas je vzhledem k realitě České republiky optimálním premiérem. Neznám jiné jméno člověka, který by mohl být lepším premiérem, než je za současné situace Petr Nečas.“

Klaus incident později zveličil, míní Joch

To, co Joch čeká od demokratických státníků, je dle jeho slov „odvaha pod palbou“. „Ať už pod palbou skutečnou, či hranou, jako to bylo v případě takzvaného atentátu (na Václava Klause),“ dodal. Sám ale zdůrazňuje, že za textem na svém blogu si plně stojí. Chtěl v něm především zdůraznit, že Václav Havel nebyl „kremlofilní ufňukaná bába“.  První reakce Václava Klause na střelbu provokatéra byla podle Jocha správná. „Jeho instinkty jsou většinou zdravé. Pak ale bohužel začal zveličovat to, co zveličovat není správné. A my jako občané od našich státníků čekáme, aby projevili odvahu pod palbou,“ dodal.

Roman Joch a Petr Nečas
Zdroj: ČT24/ISIFA

„Raději být ve svobodě a trpět mnohé nepravosti než žít pod knutou autoritářského režimu.“

Sám ale podle svých slov s většinou filosofických i politických názorů současného prezidenta souhlasí. „Nesouhlasím ale s jeho postojem vůči putinovskému Rusku, komunistické Číně a také vůči našim tradičním spojencům,“ reagoval. Hlavní důvod, proč prezident Klaus odmítl daňový zákon, jsou církevní restituce, proti nimž brojí už od začátku devadesátých let. Joch se domnívá, že kvůli nim chce právě tímto způsobem shodit vládu.

Církevní restituce jsou rozumný kompromis

Joch dnes tvrdí, že církevní restituce jsou jedním z největších úspěchů pravicové vlády, a vyrovnání bere jako otázku spravedlnosti. Současnou podobu církevních restitucí pak považuje za rozumný kompromis. „Je to méně, než komunistický stát ukradl církvím. Je to racionální stanovisko, na němž se shodla široká veřejnost jak politická, tak ze strany náboženských obcí. Neumím si představit lepší kompromis, který by byl realistický v této zemi,“ dodal Joch.

Joch se stal poradcem pro lidská práva premiéra Petra Nečase už v roce 2010. Už tehdy byl dobře známý svými kontroverzními názory. Nové místo má ale už teď jisté. Bude pracovat pro prvního náměstka pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), který ho zaměstnal na poloviční úvazek jako svého poradce.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)