Marta Töpferová bude hvězdou Týdne španělské kultury ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - Hvězdou Týdne španělské kultury, který pořádá v polovině října frýdecko-místecká městská organizace KulturaFM bude uznávaná zpěvačka, kytaristka a skladatelka Marta Töpferová, dcera herce a senátora Tomáše Töpfera, která žije v New Yorku. Její repertoár tvoří latinskoamerické písně, které jí učarovaly. Zpívá výhradně španělsky. Natáčí hudbu a koncertuje po celých Spojených státech amerických. Doprovázejí ji latinskoameričtí hudebníci. V roce 2011 zazářila i na festivalu Colours of Ostrava.

A co nového přinesla do latinskoamerické hudby tato křehká česká žena? „Ponořuje se do karibských a jihoamerických stylů jako je kubánský son, venezuelský joropo a portorikánská bomba, hraje na cuatro a zpívá s elegantním toužením v hlase,“ napsal o ni reportér New York Times, který oceňuje její muzikálnost a osobní přístup.

Už její debutové album mělo hvězdné okolnosti. Produkoval ho Joe Boyd, který před třiceti lety objevil Pink Floyd a spolupracoval i s Bobem Dylanem. Boyd oceňoval „tichý plamen brazilské bossa-novy“.

Koncert ve Frýdku-Místku bude 19. října v kině Vlast. „Nevím o tom, že by tato zpěvačka někdy dříve ve Frýdku-Místku vystupovala. Vyžádali jsme si ji od agentury, protože nám zapadla do našeho Týdne španělské kultury, který pořádáme od 13. do 19. října. Moc se na ni těšíme,“ uvedla ředitelka KulturyFM Marcela Krplová.

Sedmatřicetiletá Marta Töpferová přijede se dvěma chilskými hudebníky. Na kytaru, akordeon a klavír bude hrát Alejandro soto Lacoste, na charango a perkuse Christian Carvacho. Na kontrabas ji doprovdí Tomáš Liška.